artykuły tematyczne

Porady

Artykuły zawierają lokowanie produktu, marki lub wskazanie sponsora

Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta

Często odczuwasz zgagę, czyli charakterystyczne uczucie pieczenia za mostkiem? Jeśli do tego cierpisz na bóle w klatce piersiowej, przewlekłą chrypkę lub kaszel, towarzyszy Ci kwaśny posmak i często czujesz, jakby jedzenie cofało się do przełyku, to znak, że możesz cierpieć na chorobę refluksową. Istnieje wiele odmian refluksu, ale w tym artykule przybliżymy Ci najpowszechniej występujący refluks żołądkowo-przełykowy.

Skąd bierze się refluks?

Nieprzyjemne objawy, z którymi wiąże się refluks, wynikają z nieprawidłowej pracy dolnego zwieracza przełyku. W przypadku zdrowych osób zwieracz ten przepuszcza jedzenie do żołądka, ale zaciska się, uniemożliwiając trawionej treści powrót do przełyku. U osób chorych zwieracz jest zbyt słaby  i treść z żołądka przedostaje się do przełyku, zabierając ze sobą kwasy żołądkowe. Stąd właśnie bierze się zgaga i kwaśny smak w jamie ustnej. Na refluks wpływ ma styl życia. Czynniki ryzyka to nadwaga, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej, alkohol oraz stres. Wielu pacjentów szukających pomocy u gastrologów, jest zaskoczonych tym, że w związku ze stresem powinni odwiedzić również psychologa w https://poradnia-harmonia.pl/.

Konsekwencje nieleczonego refluksu

Refluks żołądka to schorzenie, które wyjątkowo utrudnia codzienne funkcjonowanie. Jest również zauważalne dla osób w otoczeniu, ponieważ cofająca się treść żołądka powoduje nieprzyjemny zapach z ust. Warto tutaj podkreślić, że istnieje odmiana refluksu, w którym jedzenie cofa się nawet do poziomu krtani, gardła i zatok, czyli tam, gdzie delikatna błona śluzowa nie jest przystosowana do tego, by radzić sobie z niskim pH kwasów żołądkowych. Nieleczony refluks może spowodować nadżerki, owrzodzenia, krwawienia, nowotwór przełyku lub jego zwężenie. W zaawansowanej postaci może również powodować zapalenia oskrzeli,  płuc, częste wymioty, ból podczas połykania, zapalenie zatok, ucha, astmę i gruźlicę.

Leczenie choroby refluksowej

Leczenie może obejmować zarówno farmakologię, jak i operację, której celem jest wzmocnienie dolnego zwieracza przełyku tak, by treść żołądkowa się nie cofała. Jednak leczenie chirurgiczne to ostateczność, kluczem jest wyeliminowanie czynników ryzyka, czyli używek, stresu i wzrost aktywności fizycznej. Istotna jest również odpowiednio zaplanowana dieta, którą może ułożyć dietetyk na wizycie online (https://poradnia-harmonia.pl/pomoc-on-line/dietetyk-online/). Ważne jest zarówno, co jesz i w jaki sposób. Należy unikać spożywania posiłków na mniej niż 2 godziny przed snem, smażenie należy zamienić na gotowanie i pieczenie. Należy spożywać małe porcje, aby zminimalizować ryzyko ich cofnięcia. W tej chorobie unikaj produktów, które obniżają ciśnienie dolnego zwieracza, a są nimi kawa, czekolada, produkty tłuste oraz wspomniany już alkohol. 

NAWIGACJA

WYRÓŻNIONE

Materace medyczne - czym się wyróżniają i kto powinien z nich korzystać?

Recykling tworzyw krok po kroku - jak młyny wpływają na jakość i opłacalność przetwarzania odpadów?

ISO 9001 kontra ISO 27001 – co mogą od siebie zaczerpnąć?

Wakacje w Studiu Art Time w Brodnicy

Styl, który nie przemija. Te zegarki damskie to hit nie tylko na Instagramie

Czym są łożyska liniowe i jak działają?

Objawy uszkodzonego dyfuzora chłodnicy w samochodzie

Drzwi wewnętrzne: więcej niż tylko podział przestrzeni

Kiedy warto wymienić regały magazynowe?

Praca, która daje niezależność. Dlaczego coraz więcej kobiet wybiera branżę beauty?

Jaką sukienkę założyć na wesele?

Nawiedzone miejsca na Pomorzu.

Jak wybrać najlepszy impregnat do drewna?

Protezy elastyczne – nylonowe: nowoczesna wygoda i estetyka w protetyce stomatologicznej

Odmiany botaniczne kawy

Wentylacja dachowa w obiektach przemysłowych - najważniejsze zalety

Zalety i zastosowania dużych worków do transportu materiałów

Witryny chłodnicze w gastronomii - funkcje i zastosowanie

Jakie poduszki hotelowe gwarantują najwyższy komfort i jakość snu gości?

Od obserwatora do pomocnika - jak stopniowo wprowadzać dziecko w świat kuchennych obowiązków

Tags

Kategorie