Mimo, że burgery kojarzą nam się jednoznacznie ze Stanami Zjednoczonymi, ich historia wcale nie miała początku w tym państwie. Geneza burgera sięga niemieckiego Hamburga, a do USA „wyemigrował” on dzięki załodze trasy portowej na linii Hamburg-Nowy Jork. Pierwsza kanapka z mięsem mielonym i dodatkami pojawiła się w XIX w. Przez lata jej smak i wygląd ewoluował, ale jedno jest pewne – burgery po dziś dzień znajdują się na liście najczęściej wybieranych dań z kategorii slow food.
Czym właściwie jest burger?
Najprościej rzecz ujmując, burger to rodzaj kanapki, w której dobrze wypieczona bułka przełożona jest kotletem z mięsa wołowego z dodatkami, takimi jak sałata, pomidor, cebula, bekon i odpowiednio dobrane sosy.
Wraz z biegiem lat klasyczna forma burgera doczekała się wielu kombinacji, również tych najbardziej oryginalnych – wszystko po to, by zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Mimo swej różnorodności, burgery przygotowuje się według pewnego utartego schematu, w którym nie może zabraknąć:
· grillowanego mięsa — wołowina lub kurczak (w niektórych wersjach można spotkać również rybę),
· świeżych lub marynowanych warzyw — sałata, pomidor, ogórek, cebula,
· sosów – musztarda, majonez, ketchup,
· wypieczonej bułki — najlepiej wypiekanej ręcznie, bez chemicznych dodatków.
Jako, że burger to nazwa ogólna, to konkretne elementy składowe decydują o nazwie właściwej dania. Na przykład burger z dodatkiem sera to cheeseburger, a ten gdzie wołowinę zastąpiono kurczakiem to chickenburger. Ponadto burgerownie w większości przypadków używają własnych, autorskich nazw po to, by przyciągnąć klientów i wyróżnić się wśród konkurencji
Źródło: https://zlapbule.pl/
Skąd się wzięła popularność burgerów?
Burger to danie bardzo uniwersalne. Można go zamówić zarówno w klasycznej restauracji, czy burgerowni, jak i w ulicznej budce — co jest niezwykle wygodne dla osób szukających sycącego posiłku, zaserwowanego w dość szybkim czasie. Biorąc pod uwagę jego „nieformalny” charakter, pokusić się można o stwierdzenie, że to idealny posiłek na niezobowiązujący wypad ze znajomymi, luźną randkę czy przerwę podczas zakupów lub spaceru. Jest to również posiłek, który znalazł upodobanie wśród osób aktywnie trenujących na siłowni, gdyż jego wysoka kaloryczność i bogactwo w białka i węglowodany stanowią dobre źródło przedtreningowej energii.
Dla osób prowadzących burgerownie plusem dania jest z pewnością to, że dzięki modyfikacji jego składników, można osiągnąć różny efekt końcowy i tym samym zaspokoić gusta smakowe szerokiej gamy klientów.
Dobrze przyrządzony burger jest daniem sycącym i smacznym. Jednocześnie wysokiej jakości składniki i właściwa technika przygotowania sprawia, że wbrew utartym stereotypom, burger wcale nie musi być niezdrowy i ociekający tłuszczem.
Dostęp do świeżych dodatków i wysokojakościowego mięsa to klucz otwierający furtkę nie tylko do apetycznego posiłku, ale również zbudowania lojalnego grona klientów restauracji.