artykuły tematyczne

Porady

Artykuły zawierają lokowanie produktu, marki lub wskazanie sponsora

Letnie wypieki – jakie przepisy warto wypróbować?

Lato to czas, na który z utęsknieniem czekamy przez cały rok. Ciepłe dni zachęcają do długich spacerów i wyjazdów, jednak to nie wszystko. Lato ma też swoją słodką stronę, jaką są ciasta z owocami sezonowymi. Co trzeba koniecznie upiec latem?

 

Kiedy za oknem robi się zielono, wiemy już, że powoli zbliża się lato. Czas wyjazdów i różnego rodzaju aktywności, ale też słodkich wypieków z letnimi owocami. Sezon na nie trwa krótko, dlatego nie można sobie odmówić biszkoptu z truskawkami, czy ciasta ucieranego z rabarbarem. Duży wybór prostych przepisów sprawia, że nawet osoby, które nie są mistrzami cukiernictwa, poradzą sobie z przygotowaniem pysznego ciasta z owocami.

 

Ciasta z rabarbarem i truskawkami – słodka zapowiedź lata

 

Sezon na letnie owoce trwa bardzo krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas na upieczenie co najmniej kilku ciast z owocami. Ze znalezieniem inspiracji nie ma dziś problemu, ponieważ różnorodne przepisy na letnie wypieki znajdziemy w internecie. Sezon na truskawki rozpoczyna się pod koniec maja, wtedy ceny są już przystępne. Zaczyna się więc szał na dania i wypieki z truskawkami. Pierogi, makaron z truskawkami, zupa truskawkowa, kompot, biszkopty, ciasta ucierane – każdego dnia można jeść te owoce na inny sposób. 

 

Zanim jednak sezon na truskawki na dobre się zacznie, w sklepach i przydomowych ogrodach znajdziemy już rabarbar. Jego kwaśny smak w połączeniu ze słodkimi składnikami tworzą idealną kompozycję smaków. Możliwości wykorzystania rabarbaru jest wiele. Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką to idealna opcja nawet dla osób, które za kwaśnym rabarbarem nie przepadają. Gdy przychodzą goście, warto zaserwować coś wyjątkowego. W takiej sytuacji świetnie sprawdzi się kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Również połączenie rabarbaru z truskawkami w klasycznym cieście kruchym zachwyca smakiem. Warto więc testować nowe przepisać, aby znaleźć swój ulubiony.

 

Biszkopt z truskawkami – letnia klasyka

 

Biszkopt z truskawkami to ciasto, którym wiele osób rozpoczyna sezon truskawkowy. Jest to więc symboliczny początek lata. Puszyste ciasto, bita śmietana, galaretka i truskawki – to tylko kilka prostych składników, a efekt jest wspaniały. Jak przygotować biszkopt z truskawkami? Przepisów jest wiele i każdy ma swój sposób na biszkopt idealny. Do upieczenia szybkiego biszkoptu potrzebne będą:

  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Białka należy oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier – stopniowo, łyżka po łyżce, ubijając przez chwilę po każdym dodaniu. Następnie, nadal ubijając, po kolei dodawać żółtka. Kiedy masa jajeczna będzie już dobrze ubita, wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a następnie delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik elektryczny nastawić na 170 stopni i piec biszkopt ok. 30 minut. Na upieczone i wystudzone ciasto wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę, a na wierzchu ułożyć truskawki. Całość polać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki na kilka godzin.

 

Ciasta kruche i ucierane – idealnie komponują się z owocami

 

Ciasta kruche i ucierane mają wiele odsłon, jednak ich najlepszy czas jest latem. Z owocami komponują się bowiem idealnie. Przygotowanie ciasta kruchego jest bardzo proste. Mąka, masło, cukier, żółtka – wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować bazę pod różnego rodzaju składniki. Do przesianej mąki należy dodać masło i szybko posiekać je nożem, aż zacznie przypominać kruszonkę. Następnie schłodzić i upiec ciasto, zgodnie z wybranym przepisem. Ciasto kruche świetnie smakuje z truskawkami, rabarbarem, malinami, agrestem, czy porzeczkami. Koniecznie trzeba więc upiec je latem.

 

Również ciasto ucierane jest proste w przygotowaniu i doskonale łączy się z owocami. Ciasto z truskawkami i kruszonką lub malinami i czekoladą to obowiązkowy element lata. Aby przygotować ciasto ucierane, należy utrzeć masło z cukrem, a następnie dodać żółtka, mąkę i inne składniki, które są wymagane w danym przepisie. W wersji letniej na wierzch wystarczy wyłożyć ulubione owoce i posypać kruszonką, a następnie upiec. To ciasto, które zawsze się udaje.

 

Piekarnik elektryczny wolnostojący – z nim wszystko się upiecze

 

Aby upiec idealne ciasto, konieczny jest nie tylko przepis, ale też dobry piekarnik wolnostojący lub do zabudowy. Nowoczesne urządzenia mają wiele przydatnych funkcji, dlatego rodzaj piekarnika wolnostojącego trzeba dostosować do swoich potrzeb. Jak wybrać piekarnik wolnostojący? W ofercie Electrolux znajdziemy różne modele, które znacznie ułatwiają codzienne pieczenie. Warto zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość piekarnika, ponieważ musi on być dopasowany zarówno do miejsca, jakim dysponujemy, jak i do ilości osób, dla jakiej zamierzamy piec. 

 

Większość kuchni wolnostojących Electrolux jest wyposażona w piekarnik z termoobiegiem, dzięki czemu można piec nawet na 3 poziomach jednocześnie. Również piekarnik z funkcją pary to coś więcej niż klasyczny piekarnik. Zapewnia on idealny efekt pieczenia ciast i chleba. Wygodny panel sterowania, automatyczne wyłączanie, obrotowy rożen, czy wyposażenie w funkcję grilla to elementy, na które również warto zwrócić uwagę. Osoby, które nie mają miejsca na standardowe urządzenie, mogą postawić na mini piekarnik elektryczny, ponieważ mini piekarniki są idealne do małych mieszkań. Mały piekarnik elektryczny wolnostojący pozwala upiec ulubione ciasto, jego kompaktowe wymiary sprawiają natomiast, że wszędzie się mieści. Warto więc dobrać urządzenie do swoich potrzeb, aby letnie wypieki zawsze były udane.

NAWIGACJA

WYRÓŻNIONE

Tags

Kategorie

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki