Rosół to popularne danie obiadowe, zwłaszcza na sobotę lub niedzielę. Po przygotowaniu smacznej zupy, pozostają resztki. Wiele osób zastanawia się nad tym, co zrobić z mięsa z rosołu. Okazuje się, że jest sporo sposobów na wykorzystanie tych resztek.

Farsz do pierogów

Pierogi to danie, które idealnie sprawdza się po ciężkim dniu pracy lub powrocie ze szkoły. Wystarczy tylko podgrzać lub podsmażyć pierogi i już można delektować się ich smakiem. Mięso z rosołu można wykorzystać do farszu na pierogi. Wystarczy tylko oddzielić mięso od kości, a następnie je pokroić. Do tego można wykorzystać także resztki warzyw z rosołu. Całość wystarczy przyprawić i powstanie smaczny farsz, doskonale pasujący do pierogów. 

co zrobić z mięsa z rosołu (4).jpg

Dodatek do makaronu

Mięso z rosołu można także wykorzystać jako dodatek do makaronu. Warto oczywiście wybrać najsmaczniejsze kawałki, a później dokładnie pokroić mięso w kostkę. Można przygotować makaron penne z mięsem, warzywami sosem śmietanowym. Takie danie pasuje zarówno na obiad, jak i kolację. 

co zrobić z mięsa z rosołu (1).jpg

Pasta mięsna

Pasta mięsna smakuje najlepiej, jeśli zostanie przygotowana z gotowanych kawałków. Właśnie dlatego mięso z rosołu sprawdzi się tutaj idealnie. Warto dodać sporo przypraw, aby całość była smaczna i aromatyczna. Taką pastę można później wykorzystać jako pastę do smarowania chleba. 

co zrobić z mięsa z rosołu (2).jpg

Sałatka mięsna

Sałatka mięsna może bazować właśnie na aromatycznym mięsie z rosołu. Wystarczy tylko dodać inne ulubione składniki i już powstanie doskonały dodatek do dania głównego lub porcja odpowiednia na kolację. Świetnie sprawdza się połączenie mięsa z rosołu, ogórka oraz pieczarek, albo połączenie mięsa z rosołu, ryżu i sosu. 

salatka z miesem z rosolu.jpg

Pasztet 

Do pasztetu potrzebne jest nie tylko mięso z rosołu, ale także inne pozostałości po bulionie, na przykład warzywa. Wystarczy tylko zblendować składniki na jednolitą masę, a następnie dodać przyprawy oraz opcjonalnie startą cukinię. Później przygotowany pasztet można upiec w piekarniku, w keksówce. Taki pasztet idealnie sprawdzi się na śniadanie po pysznym, niedzielnym obiedzie z rosołem w roli głównej. 

co zrobić z mięsa z rosołu (5).JPG

Na stronie www.handerek.com.pl znajdziesz szeroki wybór smacznych mięs, wędlin i szynek, które możesz wykorzystać do przygotowania ulubionych dań. 

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki