Mąka jest składnikiem wielu produktów, które spożywamy na co dzień. Najbardziej popularna jest oczywiście pszenna, jednak konsumenci coraz częściej sięgają także po produkty z pełnego przemiału.

Co to właściwie znaczy?

Pełny przemiał, czyli po prostu pełnoziarnistość. Mąka z pełnego przemiału wytworzona jest z całej jadalnej części ziarna. Jest to bardzo zdrowy produkt. Zawiera bowiem dużo błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Pomaga także zachować odpowiednią dietę w przypadku cukrzycy. Pieczywo pełnoziarniste jest polecane dla osób walczących z nadwagą i skupiających się na zdrowym odżywianiu.

 

Zalety mąki pełnoziarnistej

Cechą charakterystyczną produktu pochodzącego z pełnego przemiału jest jego kolor. Mąka pełnoziarnista jest ciemna. Ciężko będzie także upiec z niej lekkie ciasto. Możemy być jednak pewni, że stosując ten typ mąki, podamy bardzo pożywne dania. Mąka pszenna zazwyczaj jest oznaczana typem 3000, co oznacza bardzo wysoką zawartość składników mineralnych. Do tej grupy należą: cynk, magnes, żelazo i fosfor. Wszystkie te elementy mogą mieć bardzo dobry wpływ na działanie naszego organizmu. Przykładowo żelazo będzie pomocne przy utrzymaniu odpowiedniego poziomu hemoglobiny we krwi, magnez z kolei usprawni układ nerwowy.

 

Przepisy na wypieki z mąki pełnoziarnistej

Na stronie basiazsercem.pl znajdziemy kilka ciekawych receptur na pyszne przekąski i desery. Ciasto marchewkowe to doskonały pomysł na deser. Jest dość proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt wielu składników. Możemy zastosować do niego dowolny krem, na portalu basiazsercem.pl opisany został krem twarogowy. Do ciasta niezbędna będzie mąka z pełnego przemiału (dwie szklanki), soda oczyszczona (dwie łyżeczki), sól (szczypta), mielony cynamon (dwie łyżeczki), jajka (trzy), cukier (dwie szklanki), olej roślinny (trzy czwarte szklanki), maślanka (trzy czwarte szklanki), starta marchewka (dwie szklanki). Dzielimy składniki na mokre i suche. Następnie łączymy je, a na końcu dosypujemy marchewkę. Ciasto pieczemy przez około trzydzieści minut w 170 stopniach.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki