Karczoch to niezwykła roślina z rodziny astrowatych. Swoim wyglądem przypomina oset, a smakiem szparagi. Jako warzywo stosowali go już starożytni w Grecji, Rzymie i Egipcie. Uprawiany głównie w Basenie Morza Śródziemnego, Szwajcarii, Niemczech i Stanach Zjednoczonych. W Polsce karczochy nie są zbyt popularne, a wielka szkoda, bo poza ciekawym smakiem, mają wiele walorów prozdrowotnych. Chcesz je poznać? Oto pięć właściwości karczochów.

Karczochy na piękną skórę

Wyciąg z karczocha docenił przemysł kosmetyczny. Ziele karczocha działa antybakteryjnie i przyspiesza gojenie wyprysków. Nic dziwnego, że często jest wykorzystywane w produkcji preparatów do pielęgnacji cery trądzikowej i dotkniętej takimi schorzeniami jak egzema, łuszczyca czy łojotokowe zapalenie skóry. Ale na tym nie koniec. Karczochy zawierają witaminy A i E, czyli substancje odpowiedzialne za młody wygląd skóry, dlatego ich obecność w diecie powinna być oczywista dla tych, którzy chcą przedłużyć swój młody i promienny wygląd.

Karczochowy detoks

Karczoch zawiera cynarynę, która należy do grupy kwasów fenolokarboksylowych. Najważniejszymi właściwościami cynaryny są właściwości żółciotwórcze, żółciopędne i hepatoochronne (ochrona ścian wątroby przed działaniem substancji toksycznych) – wyjaśnia Katarzyna Payerhin, dietetyk Naturhouse. Wniosek? Cynaryna zawarta w soku z karczocha chroni wątrobę i drogi żółciowe, oczyszcza i odtruwa organizm, przyspieszając wydalanie toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Sposobem na detoksykację z wykorzystaniem karczocha jest kuracja z zastosowaniem suplementu diety Levanat Plus fiolki, który jest dostępny tylko w placówkach Naturhouse. Levanat Plus we fiolkach wspomaga detoksykację wątroby, oczyszcza jelita ze złogów, wspomaga trawienie, usuwa wzdęcia i działa moczopędnie, co pozwala pozbyć się nadmiaru wody metabolicznej.

Karczochy dla diabetyków

Karczoch jest doskonałym warzywem dla diabetyków, ponieważ zawiera inulinę i kwas chlorogenowy. Inulina to polisacharyd, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, a kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów w przewodzie pokarmowym.

Karczochy w profilaktyce nowotworowej

Karczochy posiadają wiele antyoksydantów: antocyjany, rutynę, kwercetynę, luteolinę, kwas galusowy, kawowy, chlorogenowy, a także sylimarynę i cynarynę. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, stanowią barierę dla wolnych rodników. Dlaczego to takie ważne? Bo to właśnie wolne rodniki przyspieszają proces starzenia się komórek i są odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych.

Karczochy wspomagają odchudzanie

Karczochy mają mało kalorii i zawierają aż cztery substancje wspomagające proces odchudzania. Pierwszym i najważniejszym jest już wspomniana cynaryna, która wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm oraz reguluje poziom cukru we krwi. Również inulina wspiera odchudzanie, ponieważ pod wpływem wody pęcznieje w żołądku, a tym samym przedłuża uczucie sytości. Warto dodać, że inulina jest prebiotykiem i pozytywnie wpływa na mikroflorę jelitową. Trzeci, poznanym już składnikiem, który zawierają karczochy i który korzystnie wpływa na odchudzanie jest kwas chlorogenowy, wspomagający spalanie węglowodanów i tłuszczów. Karczoch jest również bogaty w niacynę, czyli witaminę PP, która przyspiesza przemianę materii i blokuje rozpad tłuszczów w tkance tłuszczowej.

Jeśli szukasz sposobu, aby w prosty sposób wykorzystać właściwości karczocha w trakcie odchudzania, wystarczy, że do swojej diety włączysz Levanat Instant lub Cinarki – naturalne suplementy diety, które są dostępne jedynie w sieci Centrów Dietetycznych Naturhouse. Skąd wiedzieć, który preparat wybrać? Wystarczy zapisać się na wizytę w najbliższym punkcie Naturhouse. Nasz dietetyk podpowie Ci najlepszy sposób na odchudzanie, którego podstawą będzie zbilansowana dieta, naturalne suplementy i stała opieka dietetyka. Więcej na temat diet znajdziesz na stronie: http://zdrowyswiat.pl/diety/.

 

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki