Wyznacznikiem doskonałej pizzy jest nie tylko ciasto, ale również idealnie przyrządzony sos pomidorowy. Jeżeli chcesz mieć pewność, że przygotowane przez ciebie włoskie danie będzie smaczne, poznaj przepis na perfekcyjny sos z pomidorów.

Jest wiele pizzerii, takich jak np. Viva La Pizza, które przykładają dużą wagę do jakości serwowanych dań. Dlatego wybierają sprawdzone receptury na sos, rezygnując z przepisów bazujących na zwykłym koncentracie pomidorowym. Dzięki temu smak przygotowywanej pizzy jest bardzo bliski do klasycznego włoskiego.

Koncentrat pomidorowy to błąd?

Nie da się ukryć, że sos, który jest właściwie niczym innym, niż zasmażanym koncentratem pomidorowym doprawionym suszonym oregano to częsta praktyka w pizzeriach. Niestety, sos przyrządzony w ten sposób popsuje smak każdej pizzy. Jest zbyt wyrazisty i kwaśny, więc nie zachęca do delektowania się włoskim plackiem.

Jeżeli więc chcesz mieć dużą przyjemność z jedzenia pizzy, omijaj szerokim łukiem te pizzerie, które wykorzystują zasmażany koncentrat pomidorowy.

Pomidory San Marzano – czy to konieczność?

Pomidory San Marzano to arystokracja wśród pomidorów, dlatego są szczególnie polecane do sosu pomidorowego. Uprawiane we włoskim San Marzano sul Sarn (region Kampania) są jedyne w swoim rodzaju. Charakteryzują się wydłużonym kształtem, intensywnym czerwonym kolorem i przede wszystkim: wyjątkowym smakiem.

Pomidory San Marzano uważane są za jedne z najlepszych, dlatego stanowią nieodłączny składnik sosu pomidorowego we włoskich trattoriach. Mówi się, że to właśnie z nich powstają najlepsze pelati, które wyróżnia niezrównany smak.

Pomidory pelati – dobry wybór

Sekretem udanego sosu pomidorowego jest przepis, który uwzględnia pomidory pelati (obrane ze skórki). Każda rekomendowana pizzeria, np. Viva La Pizza doskonale wie, jak go przygotować. Wystarczy przetrzeć pomidory z czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie dodać odrobinę oliwy z oliwek oraz świeże zioła. Przygotowanie takiego sosu jest więc bardzo proste. Jeżeli sos wyjdzie zbyt rzadki, odsącz pomidory na sicie.

Na przygotowanie klasycznego sosu pomidorowego do pizzy będziesz potrzebować:

  • 400 g świeżych pomidorów obranych ze skórki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli, pieprzu
  • świeże oregano.

Świeże pomidory rozgnieć w dłoniach nad miską tak, by usunąć z nich sok. Miąższ umieść w naczyniu. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pomidorów. Do smaku dopraw solą, pieprzem oraz ziołami.

Możesz także pokusić się o przyrządzenie gotowanego sosu pomidorowego. Świeże pomidory rozgnieć w dłoniach. Czosnek i cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory i gotuj przez 20 minut – aż do zgęstnienia. Na koniec dopraw do smaku. Dodaj świeże zioła.

Spróbuj prawdziwego sosu pomidorowego – szybko przekonasz się, jak bardzo jego smak różni się od sosu na bazie koncentratu pomidorowego.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki