Na pewno masz swoje ukochane, klasyczne potrawy, które co roku muszą być poda-ne podczas wigilii. Nie zawsze chce się eksperymentować z potrawami, których smak, aromat i formę zna się od zawsze. To naturalne i zrozumiałe. Jednak czasem warto pokusić się o małą zmianę i zmodyfikować nieco opatrzone od lat dania. Spró-buj dodać więc do polskich smaków nieco nowoczesności.

Mała modyfikacja dobrze znanych Ci od lat potraw sprawi, że Święta będą miały jeszcze lepszą atmosferę i magiczny klimat. Poznaj więc ranking naszych nowoczesnych potraw wigilijnych, które zadowolą podniebienie nawet

najbardziej wytrawnych kulinarnych ekspertów.

1.    Grochówka z dodatkiem wędzonych śliwek

Poczciwa grochówka może zyskać nieco blasku podczas zespolenia z owocowym dodatkiem. Jak przygotować tę zupę? Odstaw na noc groch, by się dobrze namoczył, następnego dnia odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do pełnej miękkości.

Teraz dodaj umyte śliwki i gotuj je aż do miękkości. Zajmij się przygotowaniem zasmażki na bazie masła, mąki i wody, wlej do zupy i zagotuj. Całość posyp natką pietruszki i podawaj z grzankami.

2. Bigos z żurawiną

To wyjątkowe i wyraziste danie można nieco zbalansować właśnie suszoną żurawiną. Do garnka wrzucasz grzyby, zalewasz to litrem wody i odstawiasz na godzinę. Teraz całość gotujesz 25 minut. Zawartość garnka odcedzasz, grzyby kroisz na małe kawałki. Zachowaj wodę z gotowania.

Upraż zioła w garnku i wyjmij je na talerz. W garnku podgrzej kilka łyżek oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i wszystko podsmaż. Teraz dodaj uprzednio podsmażone zioła, kiszoną kapustę, grzyby, suszone śliwki i wodę pozostałą z gotowania. Całość gotuj 2 godziny i dopraw przyprawami. W końcowej fazie wrzuć suszoną żurawinę i gotuj potrawę aż kapusta stanie się miękka.

3. Śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami

Klasyczne śledzie mogą w wigilię smakować nieco inaczej. Wystarczy do tego odrobina fantazji. Przepis jest niezwykle prosty. Posiekaj cebule w piórka, zeszklij na oliwie i dodaj koncentrat pomidorowy. Podlej to odrobiną wody, wsyp rodzynki i duś na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Teraz dodaj miód, sól oraz pieprz. Zdejmij sos z patelni i zostaw do ostygnięcia. Śledzie pokrój na kawałki, a potem ułóż w naczyniu naprzemiennie sos oraz śledzie. Następnie odstaw potrawę do lodówki na 2 dni, by smaki idealnie się wymieszały.

4. Pierogi z suszoną śliwką w sosie miodowym

Pierogi ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami…poznaj teraz nową wariację na temat tego znanego i uznanego dania. Wyrób ciasto na pierogi, zagnieć i rozwałkuj. Następnie wytnij krążki. Śliwki obtocz w mieszance cukru wanilinowego i cukru zwykłego. Nałóż mieszankę na krążki. Pierogi zlep na brzegach i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Przygotuj sos - na patelni rozpuść masło z dodatkiem miodu i cynamonu i gotowe!