W diecie osób dbających o zdrowy styl życia dominują potrawy przygotowane z owoców i warzyw. Wśród nich na pierwszy plan wybijają się pożywne koktajle. Do ich przygotowania przyda się nowoczesny blender próżniowy.

Blender kuchenny – do czego służy

Trudno wyobrazić sobie nowocześnie wyposażoną kuchnię, w której brakowałoby blendera. To urządzenie praktycznie nie znika z kuchennego blatu – służy do mielenia, siekania, rozdrabniania, ucierania i mieszania. Za jego pomocą przygotujemy warzywa na sałatkę, zmiksujemy zupę na krem, ubijemy śmietanę, przygotujemy smaczny i zdrowy koktajl z owoców i warzyw. Dzięki blenderowi oszczędzamy całkiem sporo czasu i energii. Wykonanie wszystkich powyższych czynności przy użyciu blendera trwa zaledwie kilka minut, podczas gdy ręcznie ubijanie, ucieranie, siekanie czy mieszanie trwałoby znacznie dłużej. Jednym słowem – blendera nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Na pewno przyda się nie tylko osobom, które przywiązują dużą wagę do tego, co jedzą.

 

Blender próżniowy kontra blender tradycyjny

Wizualnie blender próżniowy nie wyróżnia się niczym szczególnym. Podobnie jak tradycyjny blender kielichowy składa się z podstawy z silnikiem oraz dzbanka. Oba urządzenia na ogół mają podobne parametry, w tym moc i pojemność dzbanka. Tym, co stawia blender próżniowy na piedestale, jest możliwość odessania powietrza z dzbanka przed przystąpieniem do blendowania. W ten sposób w dzbanku tworzą się warunki zbliżone do idealnej próżni. I chociaż technicznie proces miksowania przebiega tak samo, jak w tradycyjnym blenderze, to różnica w jakości przygotowanych koktajli jest znaczna. Czasem można ją zobaczyć gołym okiem. Wystarczy przygotować dwa takie same koktajle, jeden w tradycyjnym blenderze, drugi w próżniowym i porównać ich kolor, smak oraz czas, w jakim zachowują świeżość (Zobacz: Chcesz gotować zdrowiej? Pomoże Ci w tym blender próżniowy!)

 

Tlen – cichy zabójca witamin i minerałów

Nie, to nie żart. Używanie tradycyjnego blendera i miksowanie warzyw i owoców w środowisku tlenowym powoduje utlenianie przyrządzanej potrawy. Ten proces pozbawia ją wielu cennych witamin i minerałów. W efekcie koktajle owocowo-warzywne przyrządzane z myślą o dostarczeniu organizmowi codziennej porcji witamin i minerałów, nie są tak zdrowe, jak może się wydawać. Nie stwierdzimy tego po jednorazowym eksperymencie, ale na pewno zauważymy, gdy przez dłuższy czas będziemy korzystać z blendera próżniowego. Poprawa stanu włosów, skóry i paznokci na pewno będzie widoczna gołym okiem. Ponadto odczujemy większy przypływ sił witalnych. Przy tym wszystkim nie da się przecenić faktu, że przyrządzane w blenderze próżniowym koktajle są po prostu smaczniejsze.

 

Blender próżniowy – idealny prezent

Powoli mija moda na kupowanie prezentów ładnych i niepraktycznych. Nasze domy są już ozdobione wszelkiego rodzaju obrazkami, stojącymi figurkami, lampionami i świecami zapachowymi. Pora zrobić wyrwę w tym trendzie. Nie bój się być osobą, która złamie uświęconą od lat tradycję i podaruje coś, co nie tylko ucieszy oko, ale także będzie przydatne i używane każdego dnia. Blender próżniowy na pewno zachwyci osobę, która stara się być fit i z uwagą komponuje swoją codzienną dietę. Wręczając taki prezent, możesz mieć pewność, że dajesz coś naprawdę wartościowego i to nie tylko w wymiarze finansowym. Nie wiesz gdzie szukać? Zajrzyj na eldom.eu.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki