Drób coraz częściej i chętniej pojawia się na naszych talerzach, nic więc dziwnego, że poszukujemy coraz to nowych smaków oraz przepisów.

Kurczaka możemy przygotować na wiele sposób i zawsze będzie on wyśmienity oraz smaczny, ale czasami chcielibyśmy przyrządzić coś nowego. Możemy wtedy upiec pasztet drobiowy, który będzie pożywny oraz pełen cennych składników odżywczych. Jak przyrządzić pasztet oraz jakie właściwości zawiera mięso drobiowe?

Drób pełen zdrowia

Mięso drobiowe oferuje nam bardzo cenne składniki odżywcze, które w połączeniu z warzywami utworzą pełnowartościowy pasztet. Drób to przede wszystkim bogate źródło białka. Bez ograniczeń mogą jeść je osoby starsze, chore oraz dzieci, a dzięki małej zawartości tłuszczu także osoby na diecie. Warto dołączyć drób do menu, jeśli mamy problem z cholesterolem, krążeniem czy nadwagą. Obok białka drób to także źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B3 i B6. Ta pierwsza, m.in. rozszerza naczynia krwionośne, wspomaga układ nerwowy, kondycję psychiczną oraz wygląd włosów i skóry. Natomiast witamina B6 wpływa na ciśnienie krwi, pracę serca, zwiększa odporność organizmu i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo w drobiu znajdziemy cynk, selen, magnez oraz fosfor. Cynk jest pomocny w gojeniu ran, reguluje pracę układu odpornościowego czy wydzielanie insuliny. Natomiast selen pomaga funkcjonować tarczycy, a także w walce z depresją i zmęczeniem.

Niedocenione podroby

Jednym ze składników pasztetu drobiowego jest wątróbka (Nie wszystkie pasztety ją oczywiście zawierają! W ofercie Drosed: http://drosed.com.pl/produkt/pasztet-podlaski-drobiowy/ możemy zobaczyć jak szeroką gamę pasztetów można otrzymać). Często pomijamy ją w diecie, traktując jako zbędny element do wyrzucenia. Okazuje się jednak, że jest ona bardzo dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, cynku i żelaza. Przykładowo w 100 g wątróbki znajdziemy 10 mg żelaza, kiedy zapotrzebowanie wynosi 12 mg dla mężczyzn oraz 18 mg dla kobiet. Dlatego też z pewnością nie powinno zabraknąć jej w domowym pasztecie. Często rezygnujemy z własnoręcznego przygotowania pasztetu drobiowego, ponieważ wydaj nam się, że to skomplikowane lub mało wartościowe danie. Nic bardziej mylnego! Pasztet przyrządzimy szybko, a upieczony będzie idealną przekąską oraz dodatkiem do kanapek i koreczków. Oprócz mięsa drobiowego oraz podrobów jednym ze składników pasztetu drobiowego są warzywa: marchewka i pietruszka, jednak możemy także dodać do niego grzyby, suszone śliwki czy buraczki. Dzięki temu uzyskamy pełnowartościowe danie, które jest pieczone – ograniczamy zatem zawartość tłuszczu.

Przepis na pasztet drobiowy

Składniki:

  • 3 udka kurczaka
  • 30 dag wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka korzeń
  • 4 jajka
  • ziele angielskie
  • liśc laurowy
  • 1 bułka czerstwa
  • 40 dag mięsa indyka
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Do dużego garnka wrzucamy opłukane mięso oraz obrane warzywa. Solimy, dodajemy sól, pieprz, ziele i liść laurowy. Gotujemy na malutkim ogniu do miękkości. Następnie studzimy po ugotowaniu, po czym dokładnie obieramy mięso ze wszystkich kości.
  2. Cebule siekamy i smażymy wraz z wątróbką drobiową (wcześniej oczyszczoną)
  3. Mięso, warzywa oraz wątróbkę z cebulką przekręcamy dwa razy przez maszynkę.
  4. Do masy dodajemy przepuszczoną przez maszynkę namoczoną w bulionie, w którym gotowało się mięso czerstwą bułkę oraz żółtka i szałwię do smaku.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do wymieszanego mięsa i całość mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
  6. Farsz przekładamy do wyłożonej papierem formy. Pasztet pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 1,5 godziny.
  7. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia w uchylonym piekarniku.