Pięknie wyglądające i smakowite desery to coś, czym można podjąć gości, fundując im miłe doznania kulinarne. Wiele z nich da się wykonać stosunkowo szybko i niewielkim kosztem. W czym podawać? Bardzo praktycznym rozwiązaniem są pucharki do lodów, zwłaszcza te bardziej fantazyjne.

Poniżej podajemy kilka przepisów, ale przed ich wypróbowaniem zalecamy kupić pucharki do lodów na pucharydeserowe.pl. Wybór jest spory, a wydatek niewielki. Można bez większego trudu dobrać pucharki do każdej kuchni, a więc pasujące wyglądem do reszty zastawy stołowej. Nadają się one również na wyposażenie lokali gastronomicznych. Kto ma trudności z wyborem, temu pomoże prawdopodobnie tekst „Nowoczesne pucharki do lodów i deserów – sprawdź jak zaskoczyć swoich gości”

Oto pięć propozycji deserów, które łatwo przyrządzić. Każdy z nich to „niebo w gębie”, w sam raz na uzupełnienie podanego gościom posiłku albo po prostu smakołyk do kawy. 

Jesienne tiramisu

Ten pyszny deser wymaga posiadania serka mascarpone, kawy rozpuszczalnej, niewielkiej ilości alkoholu, kakao, cukru i biszkoptów. Zaparzamy pół szklanki kawy i dolewamy do niej alkohol – w tym będziemy moczyć biszkopty. Trzy jajka wymagają oddzielenia żółtek od białek. Ucieramy żółtka, następnie dodajemy mascarpone i trzy łyżki cukru, po czym znów ucieramy, uzyskując puszysty krem. To samo robimy z białkami, osłodzonymi dwoma łyżkami cukru. Obie masy łączymy i starannie mieszamy. 

Teraz wystarczy ułożyć na dnie każdego pucharka kawałki biszkoptów maczanych w kawie z alkoholem, a na nich warstwę kremu, którą posypujemy kakao. Czynność powtarzamy i można odstawić pucharek na kilka godzin do lodówki. Gotowe. 

Owocowa surówka w pucharku

Zaczynamy od obrania i podzielenia na kawałeczki dwóch dużych gruszek i jednego jabłka. Na ćwiartki kroimy dwie brzoskwinie i dwie morele, oczywiście po obraniu ze skórki i usunięciu pestek. Do tego osiem śliwek bez pestek: dzielimy je na połówki. Mieszamy owoce, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko słodzimy do smaku. Można je teraz umieścić w pucharkach i udekorować posiekanymi drobno migdałami. 

Poziomkowy mus z cukrem pudrem

20 dag poziomek – umytych i bez szypułek – starannie miksujemy z dwiema łyżkami cukru pudru. Kolejne dwie łyżki tego cukru dodajemy do dwóch białek z jajek i również miksujemy, uzyskując sztywną pianę. W niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy łyżkę żelatyny. Gdy wystygnie, mieszamy ją z resztą składników, dodając nieco soku cytrynowego. Można nakładać do pucharków, których brzegi – jeśli zostało nieco białka – uprzednio maczamy najpierw w nim, a potem w cukrze. Mus wstawiamy na jakiś czas do lodówki. 

Arbuz z winem i miodem

Niedużego (ok. 1 kg) arbuza obieramy i po usunięciu pestek kroimy w kostkę, którą skrapiamy sokiem z cytryny. Połowę tej mieszanki miksujemy, dodając cztery łyżki miodu i 250 ml półsłodkiego wina. W pucharkach umieszczamy pozostałe kostki arbuza, a na nich umieszczamy zmiksowaną masę. Pucharki warto dodatkowo ozdobić plasterkami cytryny. Można podawać od razu. 

Galaretka z bitą śmietaną

Do przygotowania galaretki potrzebny będzie sok owocowy (pół szklanki), który mieszamy z cukrem waniliowym (jedno opakowanie). W jednej trzeciej szklanki zimnej wody rozpuszczamy cztery łyżeczki żelatyny. Po jej napęcznieniu dolewamy jeszcze szklankę wody i zagotowujemy. Gdy wystygnie, dodajemy nieco soku z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do pucharków, po czym odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dodajemy bitą śmietanę.