Zamrażanie jest świetnym sposobem przechowywania żywności – pozwala w lepszy sposób zaplanować obiady, zrobić jednorazowo większe zakupy oraz przedłużyć przydatność spożycia jedzenia, którego nie jesteśmy w stanie przejeść. Jednak nie wszystkie produkty spożywcze nadają się do mrożenia – które z nich można bezpiecznie schować do zamrażarki, a których lepiej nie mrozić?

 

Produkty nadające się do mrożenia

Lista artykułów spożywczych, które można bezpiecznie mrozić jest bardzo długa. Do zamrażarki możesz schować nie tylko składniki potraw, ale i całe dania, np. jeśli zrobiłeś zupę, bigos czy sos w nadmiarze. Mrozić można mięsa, ale należy pamiętać, aby spożyć je do około pół roku po wsadzeniu do zamrażarki. Bardzo dobrze sprawdza się też mrożenie pieczywa. Z warzyw świetnie do mrożenia nadaje się m.in. marchewka, groszek, fasolka, brokuły i kalafiory, brukselka, dynia, grzyby – z zamrożonych warzyw możesz przyrządzać zupy, potrawy jednogarnkowe czy robić warzywa na patelnie lub pieczone. Mrożone owoce, takie jak truskawki, jagody, maliny, mango i banany możesz natomiast wykorzystać do robienia pysznych koktajli, lodów i deserów.

Jak mrozić?

Ważne jest nie tylko co mrozić, ale również jak mrozić. Przede wszystkim musisz posiadać zamrażarkę. Dostępne są modele szufladowe i skrzyniowe, a o tym, który z nich lepiej wybrać, dowiesz się z tego artykułu: https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-szufladowa-czy-skrzyniowa-jaka-zamrazarke-kupic.bhtml. Istotną kwestią jest organizacja samej komory mrożącej. Poszczególne produkty i dania należy od siebie odpowiednio oddzielić i poporcjować, aby można było później je wygodnie odnaleźć i przygotować dokładnie taką ilość, jaka jest Ci potrzebna. Dlatego też warto zaopatrzyć się w specjalne woreczki oraz pojemniki do mrożenia. Odmrażanie żywności powinno natomiast przebiegać stopniowo – zamiast od razu wyciągać mrożonki do temperatury pokojowej, należy schować je do lodówki, aby tam mogły powoli i bezpiecznie odtajać.

Czego nie powinno się mrozić?

  • owoce i warzywa o dużej zawartości wody – sałata, ogórki, rzodkiewki, seler naciowy zupełnie nie nadają się do mrożenia. Stają się nieświeże, nieapetyczne i właściwie niezdatne do spożycia. Podobnie dzieje się z pomidorami, papryką czy cukinią, choć te warzywa można później poddać obróbce cieplnej i smakują nawet nieźle. Z owoców kategorycznie nie zaleca się mrożenia cytrusów – kryształki powstające w czasie mrożenia naruszają ich strukturę, przez co tracą jędrność. Tak samo nie zaleca się mrożnia winogron, arbuzów czy kiwi,

  • jajek – nie powinno się zamrażać surowych jajek, ponieważ mogą popękać. Jajka na twardo stają się natomiast gumiaste i niesmaczne. Jest jednak sposób na mrożenie nadwyżki świeżych jaj – wystarczy oddzielić żółtka od białek i w takiej postaci zamrozić je w osobnych pojemniczkach,

  • majonez, jogurt i śmietana – wszystkie tego typu produkty będą się rozwarstwiać pod wpływem zamrożenia. Podobnie stanie się z sałatkami z dodatkiem majonezu,

  • produkty już raz mrożone – jeśli coś zostało rozmrożone, nie powinno być ponownie chowane do zamrażalnika. Wyjątkiem są potrawy wykonane z mrożonych składników,

  • makaron, ryż, ziemniaki – wszystkie te składniki tracą swój smak i konsystencje, więc dla walorów smakowych nie powinno się ich mrozić.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki