Szukasz kulinarnych inspiracji? Nowych i ciekawych smaków? A może chciałbyś się dowiedzieć z jakich technik korzystają zawodowi kucharze przygotowując soczyste dania z patelni? Jeśli tak, to powinieneś dowiedzieć się nieco więcej o smażeniu – sztuce, która często bywa traktowana po macoszemu.

Smażenie to najpopularniejsza forma obróbki termicznej jaką wykorzystujemy do przyrządzania różnego rodzaju dań. Jednak nie zawsze wiemy jak robić to dobrze, czyli tak, by nasze potrawy były smaczne i zdrowe. Chcesz dowiedzieć się na czym polega dobre smażenie? Na stronie Smazymy.com możesz znaleźć wiele ciekawych inspiracji, porad dotyczących przygotowywania potraw oraz trików, które sprawdzą się w każdej kuchni. To portal zarówno dla amatorów, którzy dopiero stawiają pierwsze kroki w gastronomicznej przestrzeni, jak i dla profesjonalistów. Dziś jednak przedstawimy kilka porad dotyczących smażenia, które być może zainspirują cię do dalszego zgłębienia tematu. Sprawdź czy wiesz o tym wszystko.

Czy na pewno wiesz na czym smażyć?

Zastanawiałeś się na czym oraz jak smażyć, by twoje dania stały się wyraziste w smaku? Różne produkty, które z powodzeniem wrzucamy na domową patelnię, wymagają innego rodzaju tłuszczu, czasu, jak również techniki. Wszystkie te czynniki decydują o tym, czy nasza potrawa będzie soczysta w środku i chrupiąca na zewnątrz. Zupełnie inaczej będziemy postępować z warzywami, a inaczej z mięsem. Dlatego tak ważne jest przede wszystkim poznanie technik smażenia.

  • Technika głęboka

Stosowana jest do smażenia pączków czy dewolajów. Jest to technika, która polega na całkowitym zanurzeniu potrawy w oleju o właściwej temperaturze. Cały proces przebiega niezwykle szybko, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na czas jego trwania. Dzięki niemu nasze danie zyska tę niesamowitą chrupkość i piękny, złocisty kolor.

Wykorzystywane do przyrządzania naleśników czy warzyw, ale także niektórych gatunków mięs. Polega na zastosowaniu mniejszej ilości tłuszczu, uzyskującego wysoką temperaturę. W tym procesie niezwykle ważna jest kontrola całego procesu, ponieważ nie trudno w nim o przypalenie. Potrawy przygotowane w ten sposób są znacznie zdrowsze w porównaniu ze smażeniem na głębokim tłuszczu.

  • Sauté

W ten sposób przygotujemy rybę czy wątróbkę. Polega na smażeniu na niewielkiej ilości tłuszczu. W tej technice nie stosujemy panierki, a jedynie dużą ilość różnego rodzaju przypraw.

  • Deglasacja

Polega na podlewaniu naszej potrawy (najczęściej mięsnej): piwem, winem czy innym alkoholem w celu wydobycia unikalnego aromatu i smaku.

  • Confit

Jest to stara metoda, wywodząca się z Francji i polega na konserwowaniu mięsa w tłuszczu. Najczęściej stosowana podczas przyrządzania mięsa z kaczki. Dzięki temu zabiegowi może ono długo leżakować, zachowując świeżość. Mięso natomiast staje się niezwykle delikatne w smaku.

To tylko kilka technik oraz sposobów smażenia. Jeśli chcesz zgłębić temat, wejdź na stronę smażymy.com i poznaj inne ciekawostki z kulinarnego świata. Dowiesz się tam także, jakie tłuszcze oraz oleje są polecane przy każdej z technik oraz jak zachwycić najbliższych nie tylko posiadaną wiedzą, ale również wyrafinowanym smakiem przyrządzonych potraw.

 

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki