Uczniowie klasy IV i  III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych CKZiU w Brodnicy uczestniczyli w zajęciach na Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie.

7 grudnia br. uczniowie z Brodnicy pojechali do Olsztyna na zajęcia na Uniwersytecie Warmińsko- Mazurskim .

Zajęcia odbywały się w ramach podpisanej w maju br. umowy o współpracy pomiędzy prof. dr hab. inż. Małgorzatą Darewicz – Dziekanem Wydziału Nauki o Żywności -  a dyrektorem CKZiU w Brodnicy, mgr inż.  Jackiem Gniadkowskim.
    
- Uczniowie zwiedzili nowoczesną Halę Mleczarską w Kortowie,  a doktorant mgr inż. Waldemar Brand zapoznał ich z tajnikami produkcji wyrobów mleczarskich oraz sposobami pracy studentów i pracowników naukowych nad nowymi recepturami.
    
W Hali Mleczarskiej młodzież spotkała się również z  prodziekanem dr inż. Aleksandrem Kubiakiem, który opowiedział o pracy studentów na Wydziale Nauki o Żywności.
    
Kolejna część zajęć odbyła się w Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności. Tutaj młodzieżą zajmowała się dr hab. inż.  Mirosława Karpińska – Tymoszczyk-  profesor UWM.  Klasa trzecia uczestniczyła w ćwiczeniach z „Kuchni świata”. Zajęcia prowadził  Rafał Dykty – specjalista kuchni włoskiej. Pod okiem mistrza uczniowie razem ze studentami pracowali nad wykonaniem i nowoczesnym sposobem podania potraw kuchni włoskiej. W tym samym czasie uczennice klasy czwartej odbyły zajęcia z analizy sensorycznej: rozpoznawanie smaków, test na rozpoznawanie intensywności zabarwienia i rozpoznawanie zapachów.

Opiekę nad uczniami sprawowały panie: Izabela Cieszyńska, Maria Czupryńska i Joanna Laskowska- informuje Barbara Stefańska.

Maria Oryszczak, rzecznik prasowy Starostwo Powiatowe w Brodnicy

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki