Mięsko tak przygotowane będzie bardzo delikatne, kruche i aromatyczne.
Do tego dania można wykorzystać nie tylko schab, ale świetny jest także filet z indyka, lub duża pierś z kurczaka. Jeśli przyrządzamy drobiowe mięso, należy skrócić czas pieczenia, czy duszenia.
Składniki (6 porcji):
- około kg schabu, lub filetu z indyka
- 4-6 łyżek domowych powideł śliwkowych
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1- 2 łyżki ulubionego miodu- niekoniecznie
- łyżeczka octu winnego
- 2/3 szklanki wody
-1-2 ząbki czosnku – niekoniecznie wg upodobania
- 3-4 wędzone śliwki dodadzą smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki marynaty, łącznie ze zmiażdżonym czosnkiem, wymieszać w misce, mięso dokładnie pokryć marynatą i zostawić przez kilka lub kilkanaście godzin przed pieczeniem w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki na co najmniej pół godz., aby wyrównało temperaturę do pokojowej. Po tym czasie z fileta łyżką zdejmujemy marynatę i opiekamy ze wszystkich stron na patelni na mocno rozgrzanym maśle klarowanym.
Po dokładnym opieczeniu mięso wkładamy do brytfanki i zalewamy marynatą. Możemy dołożyć śliwki wędzone. Pieczemy pod przykryciem przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. W trakcie pieczenia kilka razy polać wierzch mięsa gromadzącym się na dnie brytfanki sosem. Przed końcem pieczenia sos się zredukuje i zgęstnieje. Na ostatnie 10 minut pieczenia mięsa zdejmujemy pokrywkę.
Moja rada: tak przyprawione mięso nie musimy piec w piekarniku Można je dusić w garnku na piecu. Po opieczeniu mięsa na patelni ze wszystkich stron, aby nie wyschło można je dodatkowo owinąć folią aluminiową, zalewamy marynatą i wkładamy do garnka, dusimy do miękkości.
Dobre mięso, wilgotne i kruche wyjdzie nam po pieczeniu w rękawie. Kolejność czynności jest taka sama. Po opieczeniu mięso wkładamy do naczynia oblewamy marynatą i umieszczamy w rękawie. Dalej postępujemy tak jak przy pieczeniu w piekarniku.
Wiesława Kusztal, Extra Brodnica