Czasami bardzo niewiele potrzeba, aby urozmaicić przygotowane na posiłek danie.
Możemy zrobić jakiś ciekawy sos, lub dodatek z warzyw. Może to być np. salsa. Dziś proponuję salsę ze świeżych ogórków. Dodatki przeze mnie proponowane można zmienić na inne jakie lubicie, byle tylko smaki pasowały do siebie.
Składniki:
-2 długie zielone ogórki
- mała czerwona cebula
- ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny, lub limonki
- łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki, lub szczypioru
- łyżeczka koperku świeżego, lub mrożonego
- ok. pól łyżeczki soli
Wykonanie:
Ogórki umyć i obrać. Przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć nasiona i pokroić w niewielką kostkę. Lekko posolić i odstawić, aby puściły sok. Czosnek zmiażdżyć i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Odsączyć ogórki. Posiekać natkę, szczypiorek i koperek. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Doprawić do smaku. Może wyostrzyć odrobiną chili, a może dodać szczyptę cukru. Doprawcie, jak lubicie.
Teraz tylko przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na ok. 15-30 min. do lodówki.
Podawać z gotowanym mięsem wołowym, lub drobiowym.
Wiesława Kusztal, Extra Brodnica