Żywica poliuretanowa i epoksydowa, czyli tak zwane posadzki polimerowe, to nowoczesne rodzaje nawierzchni, które poza estetycznym wyglądem, charakteryzują się odpornością i wytrzymałością.  W  ostatnich latach, dzięki swojej wszechstronności, posadzki polimerowe stały się one ulubionym materiałem projektantów wnętrz i coraz częściej pojawiają się w nowoczesnych kuchniach. Co takiego sprawia, że posadzki polimerowe to najlepsze rozwiązanie do kuchni?

Łatwość w zachowaniu czystości

Posadzki polimerowe, są bardzo łatwe do czyszczenia. Po pierwsze można je śmiało czyścić wszystkimi tradycyjnymi środkami czystości. Po drugie posadzki polimerowe to jednolita i gładka nawierzchnia – nie posiada ona linii łączeń, fug i innych zakamarków gdzie brud mógłby się zagnieździć i skąd trudniej byłoby go usunąć. Po trzecie, posadzki polimerowe są wodoodporne i chemoodporne, co oznacza, że nawet pozostawiona przez noc wilgoć albo tłuszcz na posadzce nie przenikną wewnątrz nawierzchni i nie staną się trudniejsze do wyczyszczenia.

 

Powiew świeżego powietrza w designie wnętrz.

Ze względu na konieczność zastosowania wytrzymałej nawierzchni do kuchni, przestrzeń ta była mocno ograniczona w designie i zazwyczaj wymuszała zastosowanie kafelków w każdej kuchni. Posadzki polimerowe, dzięki licznym właściwościom odpornościowym, doskonale nadają się do kuchni i tworzą interesującą alternatywę dla wszechobecnych kafelków. Żywica może być barwiona na dowolny kolor, łączona z różnymi elementami dekoracyjnymi, oraz może być tworzona rożnymi technikami nanoszenia, dzięki czemu otwiera przed projektantem wnętrz szeroki wachlarz nowych pomysłów i stylów, jakie może on zaproponować do projektu Twojej kuchni.

 

Antypoślizgowe właściwości posadzki polimerowej

Posadzki polimerowe posiadają właściwości antypoślizgowe, które mogą być dodatkowo uwydatniane poprzez dodanie do mieszanki żywicy kruszywa kwarcowego. Antypoślizgowa nawierzchnia w kuchni z pewnością przynosi swoje korzyści, gdyż jest to miejsce w którym warto zachować ekstra ostrożność. Obecność wilgoci na posadzce kuchennej jest stosunkowo częsta, a my z pewnością nie chcielibyśmy utracić równowagi podczas gdy niesiemy w rękach gorące naczynie żaroodporne z pieczenią, lub gdy trzymamy w rękach ostry nóż do steków. Antypoślizgowe właściwości jakie oferują posadzki polimerowe to z pewnością dodatkowa zaleta do każdej kuchni.

 

Posadzki polimerowe oferują w dodatku wodoodporność, właściwości grzybobójcze, oraz lepsze rozpraszanie promieni słonecznych, które sprawiają, że do kuchni trafia więcej światła. Choć wiele osób do dziś nie słyszało jeszcze o tych nowych rodzajach podłóg, nie ma żadnych wątpliwości co do tego, że są one już silnie zakorzenione na rynku, a w najbliższych latach zaczną wypierać kafelki jako materiał nr 1 na posadzkę do kuchni.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki