Oleje smakowe to ważny element kuchni, który nadaje głębi i bogactwa przyrządzonym przez nas potrawom. Dzięki nim nawet najprostsze danie może zaskoczyć swoimi smakami i stać się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Poniżej przedstawiamy różne rodzaje olejów, ich smaki, a także możliwości zastosowania. Przeczytaj już dziś, by potem zaskoczyć innych przyrządzanymi potrawami!
Oleje smakowe – jakie są?
Umiejętne dobranie oleju smakowego to połowa sukcesu w kwestii gotowania i smażenia. Warto eksperymentować z różnymi wariantami i samemu dochodzić do smaku, który jest dla nas najlepszy.
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze oleje smakowe, które są częstym wyborem zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i amatorów w dziedzinie gotowania. A jeśli poszukujesz miejsca w sieci, które oferuje najlepszej jakości oleje smakowe, warto zerknąć na sklep z oliwami Vertego.
Olej oliwkowy
Jest to jeden z najbardziej popularnych olejów smakowych, po który bardzo często sięga się podczas gotowania. W swojej ofercie posiada go niemalże każdy sklep z oliwami, a także większe markety. Olej oliwkowy produkowany jest przez tłoczenie oliwek i charakteryzuje go owocowy smak. Na rynku dostępne są oleje tego typu w różnych wariantach ze względu na intensywność, jak i smak np. extra virgin, virgin, olej oliwkowy z zielonych bądź czarnych oliwek. Ten olej smakowy idealnie sprawdza się do sałatek, sosów, marynat i smażenia.
Olej sezamowy
Najczęściej można go znaleźć w kuchni azjatyckiej. Olej sezamowy ma intensywny, orzechowy smak i stosuje się go do sałatek oraz sosów. Występuje w dwóch wariantach – jasny ma delikatniejszy smak, a ciemny bardziej intensywny i wyrazisty.
Olej orzechowy
Olej z orzechów to „kropka nad i” deserów i słodkich potraw. Idealnie komponuje się z ciastami i ciasteczkami, ponadto można dodawać go do sałatek owocowych i musli.
Olej rzepakowy
Tego oleju chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Jest popularny ze względu na swoją neutralność smaku i dużą tolerancję na wyższe temperatury. Idealnie nada się do smażenia i pieczenia, a także przyrządzania sosów i marynat. Dużym zainteresowaniem cieszą się rzepakowe oleje smakowe Vertego.
Olej kokosowy
Ten olej charakteryzuje delikatny, kokosowy smak i często można go czuć w potrawach kuchni południowoazjatyckiej. Nadaje się do smażenia, ale może również stanowić smaczny dodatek do deserów. W temperaturze pokojowej ma stałą formę, która zmienia się pod wpływem temperatury.
Olej pestkowy
Olej ten wyróżnia się subtelnym smakiem. Jego delikatność sprawia, że często wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, sosów i doprawiania dań gotowych. Sprawdzi się również do smażenia, ale tylko w niskiej temperaturze. Dobry sklep z oliwami z pewnością będzie posiadał go w swoim asortymencie.
Powyższe, wymienione przez nas przykłady, to zaledwie kropla w morzu wszystkich olejów smakowych dostępnych na rynku. Miłośników gotowania z pewnością zainteresuje także olej truflowy, z pestek moreli bądź awokado. Jeśli zastanawiasz się, jak odmienić swoje potrawy, koniecznie rozpocznij swoją przygodę z olejami smakowymi i wznieś się na nowy poziom gotowania!