Choć burger to klasyk znany dawna, na przestrzeni lat doczekał się wielu transformacji i ulepszeń. Na pewno nie jest dzisiaj prostym fast foodem, a raczej pełnowymiarowym daniem odpowiednim na lunch, obiad i kolację. Restauracje konkurują w wymyślaniu nowych, oryginalnych kompozycji, dlatego warto dowiedzieć się, co jest modne aktualnie. Czy próbowałeś już topowych burgerów?
Burgery ekologiczne – jakość składników to priorytet
Ekologiczny styl życia bardzo mocno rzutuje na wybory dotyczące jedzenia. Burgery już dawno nie są szybką, mało wartościową przekąska, lecz stanowią esencjonalne, sycące danie.
Wybór kucharzy pada na wysokiej jakości składniki, najlepiej takie, pochodzenia lokalnego. Nie zdziw się zatem, że w specjałach lokalu króluje bułka z mięsem i oscypkiem czy innym regionalnym przysmakiem.
Z drugiej strony trendem są posiłki lekkie, nieobciążające organizmu. W tej roli świetnie sprawdzają się fit burgery z chudym mięsem, pełnoziarnistą bułką oraz mnóstwem świeżych warzyw. Obok niepodzielnie królujących pomidorów, cebuli, sałat czy ogórków są także rukola czy burak w wersji surowe lub pieczonej.
Burgery premium – bułki bogato wypełnione rarytasami
Jeśli myślisz, że burger kojarzy się tylko z prostą bułką i mięsem, jesteś w błędzie. Gourmet burgers, czyli burgery premium, to prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Wołowina z najwyższej półki, ekskluzywne dodatki takie jak trufla czy foie gras oraz oryginalne sosy – wszystko to sprawia, że takie danie to nie tylko przysmak, ale i doświadczenie. Jednak, choć takie przysmaki mają swoich fanów na świecie, w Polsce wciąż przegrywają z tradycyjnymi smakami i sprawdzonymi połączeniami. Może nie jesteśmy jeszcze gotowi na tak dużą rewolucję w naszym ulubionym przysmaku?
Źródło: https://zlapbule.pl/
Egzotyczne smaki w burgerze? Czemu nie!
Korzenie burgera są amerykańskie, ale to nie znaczy, że nie można go połączyć z kuchnią z innych stron świata. Burgery z kurczakiem w stylu tajskim, sosami o smaku curry czy z dodatkiem pikantnych papryczek jalapeno, a nawet „morskie” wersje z owocami morza – restauracyjne menu może być zaskakująco długie i różnorodne.
Kolorowe bułki podbijają serca miłośników burgerów
Aby urozmaicić wygląd klasycznego burgera, można zaprezentować go w niecodziennym wydaniu. Kto powiedział, że bułka musi być jasno brązowa? Dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie, aby w bezpieczny i pyszny sposób zafarbować ją, uzyskują kolor zielony, czarny czy czerwony. To bardzo ciekawa opcja, która wspaniale prezentuje się na talerzu.
Czy te trendy przetrwają próbę czasu? Trudno powiedzieć. Jedno jest pewne: pasja do tworzenia i odkrywania nowych smaków nigdy się nie kończy, a burger, jako uniwersalne danie, na pewno jeszcze nie raz nas zaskoczy!