W tradycyjnej kuchni polskiej od zawsze na stole królowały mięsa. Nie da się ukryć, że mało kto z nas potrafi sobie wyobrazić lunch bez produktu mięsnego. Niemniej jednak zwykle stawiamy na wieprzowinę lub drób. Na naszych stołach niezwykle rzadko gości dziczyzna, a jeśli tylko zostanie ona odpowiednio przygotowana, może być prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Dziczyzna z pewnością nie należy do najtańszych, a także najprostszych w obróbce mięs. Jednak mięso to zasługuje na dodatkową uwagę. Dlaczego więc warto jeść dziczyznę?

Najważniejsze właściwości dziczyzny

Dziczyzna zgodnie jest wymieniana przez większość dietetyków oraz specjalistów żywienia jako jedno z najbardziej wartościowych mięs. Warto więc ją spożywać, chociażby ze względu na to, że znajdują się w niej składniki niezwykle ważne dla naszego organizmu. W dziczyźnie znajdziemy przede wszystkim niezwykle korzystny stosunek kwasów tłuszczowych, a także ogromne pokłady lekkostrawnego białka. Co więcej mięso to jest również bogate w egzogenne aminokwasy. Tych z kolei ludzki organizm nie może wyprodukować sam, a są one niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Na naszych stołach niezmiennie króluje wieprzowina, a jak się okazuje, dziczyzna może być dla niej wspaniałą alternatywą, która zawiera w sobie mniejszą zawartość tłuszczu. Niskokaloryczność dziczyzny jest również jej niekwestionowaną zaletą, a w 100 gramowej porcji tego mięsa znajdziemy około 120 kcal, czyli niewiele więcej niż w mięsie kurczaka lub indyka. Spożywanie dziczyzny będzie miało też wpływ na obniżenie zawartości cholesterolu w organizmie. Dodać należy również, że dziczyzna to bogate źródło witamin z grupy B, a także niezbędnych dla naszego organizmu minerałów w postaci: magnesu, wapnia, fosforu oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Mięso to jest również polecane osobom na diecie niskotłuszczowej lub tym, które po prostu chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Z czego wynikają walory zdrowotne dziczyzny?

Wspomniane już zostało, że dziczyzna jest mięsem niezwykle wartościowym, jednak wiele osób wciąż jej nie docenia i sklep z dziczyzną omija szerokim łukiem. Niemniej jednak właściwości zdrowotne tego mięsa są niepodważalne. Niemniej jednak z czego one wynikają? Okazuje się, ze szczególną uwagę warto w tym momencie poświęcić diecie dzikich zwierząt. Głównym ich pożywieniem są przede wszystkim naturalne rośliny, które do wzrostu nie potrzebują sztucznych nawozów, chemikaliów oraz pestycydów. Dzikie zwierzęta żywią się głównie świeżą trawą, ziołami oraz owocami, czyli wszystkim tym, co zaoferuje im natura. Co więcej, samo mięso jest całkowicie wolne od antybiotyków, co bez wątpienia wpływa na wyjątkowy smak i wartości odżywcze tego mięsa. Sama konsystencja dziczyzny, różni się od tradycyjnego mięsa wieprzowego czy też drobiu. Jest on zwięzła i twarda, dlatego też wiele osób może myśleć, że jej przygotowanie jest niezwykle skomplikowane, co jednak nie do końca znajduje potwierdzenie w rzeczywistości.

Ogromne możliwości w zakresie przyrządzania dziczyzny

Jeśli w dalszym ciągu ktoś ma wątpliwości co do tego, że warto spożywać dziczyznę, to przekonać powinny go przede wszystkim ogromne możliwości jej przyrządzania. Tak naprawdę, wbrew powszechnie panującej opinii, nie będzie to zbyt skomplikowany i żmudny proces. Okazuje się, że mięso dzikich zwierząt nie wymaga wielu różnorodnych przypraw, gdyż samo w sobie jest niezwykle aromatyczne. Świetnie skomponują się z dziczyzną tradycyjne dodatki w postaci tymianku, czosnku czy nawet i kminku. Dodatkowo dziczyznę można z powodzeniem marynować w czerwonym winie, dzięki czemu stanie się krucha i soczysta zarazem. Warto wspomnieć, że mięso to może również piec, grillować, smażyć oraz dusić, więc każdy ze smakoszy znajdzie dla siebie odpowiedni sposób by je przygotować.

Dziczyzna jest jednym z najcenniejszych a jednocześnie najmniej docenianych mięs w polskiej kuchni. Niemniej jednak warto ją spożywać, chociażby ze względu na jej niezaprzeczalne właściwości zdrowotne, a także niepowtarzalny smak i aromat. Różnorodne możliwości w zakresie przyrządzenia dziczyzny sprawi, że posmakuje ona każdemu.

Partnerem artykułu są delikatesy ekologiczne SpizarniaRydzynska.pl.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki