Przy zakupie wyposażenia do kuchni myślimy często o garnkach, patelniach czy kompletach talerzy, zapominając jednocześnie o nożach. Jednak to właśnie noże kuchenne mają niebagatelne znaczenie dla wygody przygotowywania posiłków.

  1. Japońskie noże kuchenne
  2. Z jakich elementów powinien składać się komplet noży kuchennych?

Idealny komplet noży kuchennych powinien być trwały i dobrany tak, aby poszczególnymi nożami można być zarówno obrać, jak i pokroić niemal każdy składnik. Wśród dostępnych rodzajów noży, na szczególną uwagę zasługują noże japońskie, charakteryzujące się bardzo wysoką jakością wykonania i trwałością.

 

Japońskie noże kuchenne

Dla profesjonalnego kucharza i dla amatora - japońskie noże kuchenne są doskonałą propozycją dla każdego. Produkuje się je z wysokiej jakości stali nierdzewnej wzbogaconej węglem oraz hartuje w lodzie, a następnie ostrzy i szlifuje. Każdy nóż zapewnia komfort użytkowania i wygodę pracy na co dzień, dlatego sprawdzi się w każdej kuchni - zarówno tej profesjonalnej, jak i w kuchni amatora. Noże japońskie, podobnie jak inne noże, dostępne są w atrakcyjnych zestawach i szerokiej gamie kolorystycznej. Poszczególne modele są wyprodukowane tak, aby była możliwość mycia ich w zmywarce, chociaż dla zachowania jakości na dłużej, warto myć je ręcznie. To ważne szczególnie w przypadku noży z rękojeścią z tworzywa sztucznego, które może ulec zniszczeniu pod wpływem wielokrotnego mycia w zbyt wysokiej temperaturze.

 

Z jakich elementów powinien składać się komplet noży kuchennych?

Każdy zestaw składa się z kilku noży, cechujących się unikatowym designem i specjalnym przeznaczeniem. Podstawą jest nóż szefa kuchni - Santoku. To uniwersalny nóż, można go więc używać zarówno do krojenia pieczywa, jak i obierania warzyw czy porcjowania mięsa. Nóź Santoku ma szerokie, ale niezbyt długie ostrze, więc można go używać również do przenoszenia pokrojonych składników. Z kolei nóż Usuba idealnie nadaje się do krojenia warzyw i owoców, nie należy go jednak używać do porcjowania twardych składników lub mrożonek. Równie uniwersalny jak Santoku jest nóż Gyuto, chociaż w porównaniu z tym pierwszym ma węższe i dłuższe ostrze. Można go używać do wykrawania mięsa spomiędzy kości. Wielbiciele sushi powinni zakupić zestaw, w którym znajduje się Yanagiba, czyli niewielki nóż o długim i wąskim ostrzu. Nadaje się zarówno do porcjowania mięsa, jak i warzyw, zapewniając przy tym ogromną wygodę. Do ciężkich prac przyda się nóż Deba, do mięsa i ryb model Bunka, a do filetowania - Kiritsuke.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki