Spora liczba zamówień, niewielka przestrzeń magazynowa, a przede wszystkim chęć zaspokojenia gustów klienteli sprawia, że restauratorzy coraz częściej rozważają stosowanie gotowych sosów w swoich lokalach. Ten kontrowersyjny temat od wielu lat prowokuje gorącą dyskusję w gastronomii, skłaniając coraz większą liczbę przedsiębiorców do wykorzystania produktów o sprawdzonej recepturze.

Sosy kupowane bezpośrednio u producenta wciąż mają jednak swoich przeciwników – część gastronomii stanowczo sprzeciwia się tej praktyce, a ręcznie robione dressingi uznaje za największy atut marketingowy lokalu, który pozwala wyróżnić się na tle konkurencji.  Poznaj wady i zalety wykorzystania gotowych sosów i ketchupów i dowiedz się, czy to rozwiązanie jest odpowiednie dla twojej restauracji.

Gotowe sosy czy autorskie receptury?

Głównym argumentem przeciwników wykorzystania gotowych półproduktów jest unikalny smak ręcznie sporządzanych receptur, który wyróżnia je na tle konkurencyjnych restauracji i zapada w pamięć zadowolonym klientom. Wątpliwościom nie ulega fakt, że dobrze opracowany przepis na dressing może stać się wizytówką lokalu, lecz jego przygotowanie zawierzyć należy doświadczonemu szefowi kuchni. W przeciwnym wypadku łatwo osiągnąć przeciwny efekt – sos, który nie odpowiada powszechnym gustom i nie komplementuje smaku podawanych potraw.

Gotowe sosy pozwalają uniknąć tej sytuacji, ponieważ ich receptura jest najczęściej uniwersalna, a smak zbliżony do tego, którego spodziewają się klienci. Wykorzystanie półproduktów nie musi jednak oznaczać całkowitej rezygnacji z oryginalnych przepisów. Sosy zimne i ketchupy wysokiej jakości są świetną bazą dla autorskich receptur, która pozwala oszczędzić czas i usprawnić proces przygotowania dodatków, nie pozbawiając ich przy tym smaku, który mógłby stać się wyróżnikiem restauracji.

Klasyczne sosy na zimno – najlepsze ketchupy, musztardy i majonezy

Podczas gdy sos o autorskiej recepturze może stanowić atut twojego menu we włoskiej restauracji lub pizzerii, szybkie przekąski zyskują zazwyczaj na dodatkach o uniwersalnym smaku. Ten aspekt jest szczególnie istotny w lokalach typu fast food, w których znane i lubiane sosy na zimno muszą spełniać z góry postawione oczekiwania. W barach i restauracjach z przekąskami nie sprawdzi się więc oryginalny przepis na sosy do kanapek lub hot dogów, który smakiem mocno odbiega od dodatków serwowanych zwykle w tym sektorze gastronomii. Najlepsze ketchupy, musztardy i majonezy popularnych marek ze swoim znanym i lubianym aromatem trafiają w gusta szerszej klienteli.

W restauracjach sieciowych bardzo istotnym jest, aby sosy zimne w każdym lokalu smakowały dokładnie tak samo. Dzięki charakterystycznej i powtarzalnej nucie smakowej łatwiej jest wytworzyć w kliencie świadomość i przywiązanie do marki. Osiągnięcie tego efektu jest niezwykle trudne w przypadku autorskich dodatków, a na smak ręcznie przygotowywanego sosu wpływ ma nie tylko jego receptura, ale także sezonowa dostępność składników, a nawet sposób ich przechowywania.

Gotowe sosy a logistyka w restauracji

Główną zaletą wykorzystania gotowych sosów na zimno jest aspekt logistyczny – szczególnie istotny dla lokali ograniczonych niewielką przestrzenią kuchenną i magazynową. Gotowe sosy i ketchupy sprzedawane są najczęściej w ergonomicznych pojemnikach, które ułatwiają nie tylko ich przechowywanie, ale także podawanie. W czasach, w których dania na wynos okazują się jedyną możliwością zarobku restauratorów, wygodnym rozwiązaniem stają się także ketchupy i sosy do kanapek w saszetkach, które mogą być dokładane do zamówień bez dodatkowych pojemników.

Najwyższa jakość sosów dla gastronomii

Niezależnie od tego, czy wykorzystujesz gotowe sosy, czy decydujesz się na samodzielne przygotowanie dodatków, pamiętaj, aby zadbać o ich jakość. Najlepsze ketchupy, sosy do kanapek i pizzy swój smak zawdzięczają starannie opracowanej recepturze i dobrej jakości składnikom. Wybierając sosy, zwróć więc uwagę na ich skład i renomę producenta w branży gastronomicznej.

Skorzystaj z doświadczenia konkurentów. Postaw na gotowe sosy Fanex – sprawdzone przez tysiące restauracji na terenie całego kraju!

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki