Wraz z nadejściem wiosny i wyższych temperatur, coraz więcej osób zamiast tradycyjnego sobotniego obiadu wybiera grille w towarzystwie rodziny i znajomych. Szczęśliwi posiadacze przydomowych ogródków lub działek mogą grillować w tradycyjny sposób. Niestety, mieszkańcy bloków są w nieco gorszej sytuacji – przepisy surowo zabraniają korzystania z grillów węglowych lub gazowych na balkonach i tarasach. Na szczęście coraz popularniejsze są grille elektryczne - korzystanie z nim ma wiele zalet.

Grille elektryczne umożliwiają grillowanie w domu

Choć grillowanie na świeżym powietrzu ma bez wątpienia wiele uroku, to nie wszyscy mogą sobie na nie pozwolić. Grill elektryczny może być używany w każdym pomieszczeniu – wymagane jest tylko podłączenie do prądu. Urządzenia takie jak grill elektryczny Botti Silver Line sprawdzają się zarówno w kuchni, jak i na balkonach czy tarasach. Dzięki przedłużaczom można używać ich też w ogródkach (odpowiednio zabezpieczając podłączone przewody). Funkcjonalność tego typu gadżetów sprawia, że nie trzeba planować wyjazdów za miasto, by spokojnie pogrillować – można to robić we własnym zaciszu domowym.

Grillowanie na grillu elektrycznym jest szybsze i zdrowsze

Oprócz tego, że można go wykorzystywać na co dzień, grill elektryczny ma jedną, niezwykle cenną dla wszystkich zapracowanych zaletę - szybkość. Urządzenie nagrzewa się zaledwie w przeciągu 2-3 minut, dzięki czemu mięsa, ryby i warzywa pieką się zdecydowanie krócej. Takie działanie wiąże się też z wygodą – nie ma konieczności rozpalania grilla, a tym samym nie trzeba martwić się o rozpałkę czy węgiel. Co więcej, grillowane w ten sposób przysmaki są nie tylko gotowe szybciej, ale także zdrowsze. Z pomocą tego urządzenia warto przygotować też beztłuszczowe przekąski – grill może posłużyć jako swojego rodzaju patelnia.

Grill elektryczny nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji

Mycie rusztu po tradycyjnym grillu zawsze spędzało ci sen z powiek? Z grillem elektrycznym nie ma takiego problemu. Tłuszcz z grillowanych produktów spływa do specjalnego pojemnika – wystarczy wyłożyć go folią aluminiową, a po wszystkim folię wyrzucić, a całość umyć wodą z odrobiną tradycyjnego płynu do naczyń. Podobnie trzeba postępować z płytą i rusztem (w sprzedaży dostępne są obie wersje), na których grillowane są mięsa. Dzięki odpowiedniemu wykończeniu (najczęściej z ceramiki) są one nieprzywierające.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki