Niewątpliwie tradycyjne pierogi stanowią jedną z tych dań, które szczególnie lubimy, a za którymi tęsknimy wtedy, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Przepyszne nadzienie, które zamknięte jest delikatne ciasto to to, co w naszej kuchni cenimy szczególnie. Jednak warto wiedzieć o tym, że dieta bezglutenowa nie wymaga od nas rezygnacji z tej tradycyjnej potrawy.

Niewątpliwie tradycyjne pierogi stanowią jedną z tych dań, które szczególnie lubimy, a za którymi tęsknimy wtedy, gdy jesteśmy na diecie bezglutenowej. Przepyszne nadzienie, które zamknięte jest delikatne ciasto to to, co w naszej kuchni cenimy szczególnie. Jednak warto wiedzieć o tym, że dieta bezglutenowa nie wymaga od nas rezygnacji z tej tradycyjnej potrawy. W dzisiejszym tekście zastanowimy się nad tym, jak przygotować bezglutenowe pierogi, by mogły spożywać je osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Z naszego tekstu poznacie kilka ciekawych przepisów.

Czym powinny się charakteryzować bezglutenowe pierogi?

Jeżeli aktualnie przebywa cię na diecie bezglutenowej z pewnością macie świadomość tego, że sięganie po tradycyjne pierogi w tym wypadku nie jest dobrym pomysłem. Pamiętajmy, że ciasto w tradycyjnym wydaniu będzie składało się tutaj głównie z mąki pszennej, która jest głównym źródłem glutenu. Z kolei zaś gluten, który został zawarty w tej mące, gwarantuje nam sprężystość ciasta, zapewnia jego odpowiednią formę oraz smak. Jednak w sytuacji, kiedy unikamy glutenu ze względów zdrowotnych, wcale nie musimy rezygnować z ulubionych dań. Wystarczy skorzystać z różnych przepisów lub z ofert takich restauracji, które oferują nam pierogi wersji bezglutenowej. Kluczowe będzie tutaj odpowiednie ciasto. Dodatkowo z naszego tekstu poznacie ciekawe przepisy, które oprócz receptury na ciasto bez glutenu proponują także ciekawe farsze z pewnością cenione przez dietetyków. Wszyscy ci, którzy pilnują zgodności składników i sugerują się zasadami zdrowego żywienia, niewątpliwie śmiało mogą sięgać po nasze przepisy. Kluczowe jest to, by pierogi bezglutenowe przygotować właśnie bez mąki pszennej. W tym celu możemy użyć mąki ryżowej, kukurydzianej czy nawet gryczaną. Takie rozwiązania sprawią, że doceni mnie tylko i włącznie smak konkretnych rozwiązań, ale również zadbamy o zachowanie szczupłej sylwetki.

Jak przygotować idealne ciasto?

Bezglutenowe pierogi wymagają od nas tego, by skomponować odpowiednie ciasto. Jednak na początku może pojawić się pewien problem – ciasto może się za bardzo spadać, okazać się zbyt kruche itd. W tym celu warto do tradycyjnego przepisu dodać 100 g zmielonego siemienia lnianego i oczywiście możemy także zwiększyć liczbę jajek. Jeżeli takie rozwiązanie nie bardzo nam odpowiada, warto dodać tłuszcz, np. możemy sięgnąć po olej kokosowy. Istotne jest również to, że mąka bezglutenowa uda nam się kupić w każdym sklepie, który oferuje nam zdrową żywność.

Kilka pomysłów na pierogi bezglutenowe

Jeżeli chcemy skosztować pierogów gryczanych z kaszą i kozim serem do wykonania ciasta będą nam potrzebne dwie szklanki mąki gryczanej, jedno jajko, szczyptę soli, łyżeczka masła i trzy czwarte szklanki gorącej wody. Ciasto wyrabiamy tradycyjnie, podlewając oczywiście odpowiednią ilością wody. By stworzyć odpowiednie nadzienie, należy przygotować 75 g kaszy gryczanej, 200 g sera koziego, jedną cebulę oraz przyprawy takie jak sól i pieprz. Kaszę należy ugotować w osolonej wodzie, a gdy ostygnie, dodajemy sól i całość rozgniatamy widelcem do połączenia się składników. Następnym krokiem będzie dodanie podsmażonej i uprzednio posiekanej cebulki oraz doprawienie całego farszu do smaku.

Jeżeli chcemy zrobić pierogi bezglutenowe z nadzieniem jabłkowo-cynamonowym, do przygotowania ciasta potrzebna nam będzie szklanka mąki ryżowej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, jedna łyżka nasion babki jajowatej, dwie łyżki oleju, pół łyżeczki soli oraz szklanka gorącej wody. Do farszu wykorzystamy frużelinę jabłkowo-cynamonową. Oczywiście pamiętajmy o tym, by ciasto było odpowiednio gładkie i miękkie. W tym celu możemy użyć więcej wody, jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Podsumowanie

Jak widać, pierogi mogą nas cieszyć różnymi smakami i w różnych wariantach nawet w wersji bezglutenowej. Oczywiście możemy spróbować przygotować je samodzielnie, jak i warto skorzystać z ofert różnych restauracji lub pierogarni, która niewątpliwie zadbają o to, by w pełni trafić w nasz gust.