Codziennie w pracy spędzamy minimum 8 godzin, podobnie dzieci w szkole. Chcąc uniknąć niezdrowego żywienia hot-dogami, zapiekankami, słodyczami, warto pomyśleć o wcześniejszym przygotowaniu posiłków.

Codziennie w pracy spędzamy minimum 8 godzin, podobnie dzieci w szkole. Chcąc uniknąć niezdrowego żywienia hot-dogami, zapiekankami, słodyczami, warto pomyśleć o wcześniejszym przygotowaniu posiłków.

Zdrowe kanapki

Bez względu na to ile godzin spędzamy w szkole lub pracy, podstawowym posiłkiem są kanapki, tym bardziej, że nie zawsze starcza czasu na zjedzenie śniadania w domu. W zależności od upodobań kanapka powinna zawierać wyroby białkowe (wędliny, sery, jajka) oraz warzywa sezonowe. Mogą to być sałaty, ogórki, pomidory, rzodkiewki. W przypadku pomidorów i ogórków, które zawierają dużo wody lepiej jest je zapakować osobno i dodać bezpośrednio przed spożyciem. Dzięki temu kanapka nie zamoknie.

 

Obiad w pracy

W większości firm nie ma już problemów z dostępem do kuchenek mikrofalowych, a więc obiad przyniesiony z domu szybko możemy sobie podgrzać i spożyć w czasie przerwy. To komfortowe rozwiązanie pozwalające na zachowanie regularności spożywania posiłków oraz jedzenia tego co lubimy. Tam, gdzie nie ma mikrofalówek, w szkołach, obiad spożywany jest dopiero po powrocie do domu, czyli ok. godz. 17-18. To trochę późno biorąc pod uwagą zasady racjonalnego odżywiania.

Przekąski

Nie zawsze mamy możliwość regularnego spożywania posiłków pełnowartościowych, wtedy najlepiej ratować się przekąskami. Mogą być to sałatki warzywne (sałata, rzodkiewka, cebulka, ogórek, pomidor, ser feta) lub owocowe (kilka owoców pokrojonych w kostkę), są smaczne i zdrowe.

Jak zapakować posiłki do pracy i szkoły

Przygotowanie odpowiednich posiłków to jedno, a ich właściwe przechowywanie to drugie. Przede wszystkim pojemniki muszą mieć certyfikat dopuszczający do kontaktu z żywnością, co gwarantuje, że są bezpieczne i nie zachodzą żadne reakcje chemiczne. Ważny jest także zakres temperatur, do których są dostosowane. W niektórych pojemnikach można odgrzewać potrawy w kuchenkach mikrofalowych i te są najlepsze do przygotowania obiadów do pracy, często są też dzielone, co umożliwia przechowywanie oddzielnie poszczególnych składników (mięsa, ryżu, ziemniaków).

 

Fot. https://sklep.kenayag.com.pl - Suplementy Diety KenayAG

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki