Mróz, śnieg i lodowe sople – jeśli i Tobie zrobiło się zimno na sam widok tych słów, to musisz poznać nasze przepisy na rozgrzewające herbaty!
Rozgrzewająca herbata dla łasucha
Uwielbiasz śliwkowy smak powideł, które kojarzą Ci się jeszcze z dzieciństwem? Dodaj je do… herbaty! Nie żartuję – napar herbaciany z dodatkiem powideł nie tylko pysznie smakuje, ale też świetnie rozgrzewa po powrocie z śnieżnej zawiei.
Składniki: porcja czarnej herbaty (ulubiony gatunek, niearomatyzowany), powidła śliwkowe (niewiele, łyżeczka na kubek), cynamon (mielony), goździki (kilka sztuk, 5-6), opcjonalnie wiórki ciemnej czekolady (można także zetrzeć trochę gorzkiej czekolady w tabliczce). Przyda się także moździerz.
Goździki należy jak najmocniej rozdrobnić (najlepiej zrobić to w moździerzu), wymieszać je z cynamonem. Następnie wymieszane przyprawy przesypujemy do niewielkiego garnka, zalewamy małą ilością wody i gotujemy przez kilka minut.
W osobnym garnuszku lub dzbanku krótko zaparzamy herbatę (przez ok. 3 minuty). Do naczynia z herbatą przelewamy przez sitko wywar z goździków i cynamonu.
Do kubka dajemy łyżeczkę powideł, następnie powoli zalewamy je herbatą z przyprawami. Na koniec można dodać niewielką ilość czekolady (szczypta wiórków lub starte pół kostki z tabliczki).
Ogień ukryty w rozmarynie i grejpfrucie
Herbata z rozmarynem i grejpfrutem? Być może to połączenie Cię zszokowało, ale jest przepyszne! Oprócz tego doskonale rozgrzewa po długim zimowym spacerze.
Składniki: porcja czarnej herbaty (ulubiony gatunek, niearomatyzowany), gałązka świeżego rozmarynu, czerwony pieprz (szczypta), cytryna (pół plasterka), grejpfrut różowy (plasterek), syrop lub domowy sok malinowy. W tym przepisie także przyda się moździerz.
Pieprz rozdrabniamy w moździerzu (jeśli mamy już zmielony, pomijamy ten krok). Herbatę zaparzamy zgodnie z jej gatunkiem, do kubka od razu dodajemy także gałązkę rozmarynu i wcześniej utarty pieprz.
Do zaparzonego naparu dodajemy plasterek grejpfruta i pół plasterka cytryny. Po chwili dodajemy syrop lub sok malinowy – jeśli mamy domowy sok, warto dodać też kilka owoców.
Ta herbata już ma słodki malinowy posmak, jednak zawsze można dodatkowo ją dosłodzić. Polecam w tym celu używać miodu.
***
Chcesz poznać więcej inspirujących przepisów na herbatę? Czekają na Ciebie na www.herbata.info!