Na przestrzeni wieków rynkiem kawowym zawładnęły arabika (o. 70%) i robusta (30%). To ta pierwsza odmiana ma zdecydowanie większy udział w rynku, a także doczekała się ponad 120 odmian. Ze względu na swoje walory smakowe – słodki posmak, czekoladowe, orzechowe i owocowe nuty woli ją więcej osób niż ziemistą robustę. Sprawdź jakie są główne odmiany botaniczne kawy i po które z nich warto sięgać!
Najpierw była Typica
Pierwszą odmianą arabiki była Typica. Najpierw przyjechała z Jemenu do Azji w XVI wieku, a później była eksportowana do krajów Ameryki Łacińskiej. Na jej bazie powstały kolejne mutacje ziaren. Kawowce tej odmiany mają stożkowaty kształt, pionowy pień i osiągają około 3,5-4 m wysokości. To kawa wysokiej jakości, ale ilość plonów jest ograniczona. Wciąż jest uprawiana w wielu regionach świata, ale coraz częściej wypierają ją inne gatunki.
Później Burbon
Drugą odmianą arabiki jest Bourbon, który również pochodzi z Jemenu. Stamtąd trafiła na francuską wyspę Reunion (wtedy Burbon). Daje większe zbiory niż Typica, ale jej owoce są mniejsze. Co ciekawe, mogą mieć kolor czerwony lub żółty, stąd kolejne odmiany jak Red Bourbon lub Yellow Bourbon. Ta ostania jest jedną z najciekawszych i uniwersalnych. Można ją zaparzyć (oczywiście odpowiednio wypaloną) w ekspresie ciśnieniowym, kawiarce, ekspresie przelewowym czy alternatywnymi metodami – dripie, chemexie czy aeropressie. Świeżo palone odmiany znajdziesz w sklepie https://coffeelove.pl/pl/c/Swiezo-palone-kawy/683.
Inne odmian warte uwagi
Z odmian Typica i Burbon powstały kolejne. Przykładem może być Mundo Novo. Dojrzewa nieco później niż inne odmiany, ale daje duży plon. Najczęściej rośnie w górach i jest odporna na różnego rodzaju choroby czy zmienne warunki. Z samej odmiany Burbonu pojawiła się mutacja o nazwie Caturra. Rośnie na wysokościach od 500 do nawet 1700 m n.p.m. Z kolei z połączenia Mundo Novo i Caturry powstało Catuai. Owoce rosną głównie na terenach, na których mocno wieje. Świetnie trzymają się gałęzi.
Z Typica powstała tak zwana „kawa słoniowata” czyli Maragogype. Kawowce mają ogromne licie, ale same zbiory są mocno limitowane. Ziarna sięgają nawet do 2,5 cm i rosną głównie w Meksyku. Koneserzy ją uwielbiają! Na Salwadorze odkryto również odmianę Pacas, która po skrzyżowaniu z Maragogype stworzyła Pacamara. Z kolei w Panamie odkryto odmianę z nutami owoców tropikalnych, śliwek i czekolady. Geisha potrafi kosztować bawet do 400 dolarów za 1 kg.
Jeżeli nie przepadasz za kawą, możesz rozsmakować się w wielu różnych odmianach herbat z całego świata, które zamówisz na stronie https://coffeelove.pl/pl/c/Herbaty-miesiaca/937. Ich również jest sporo! Biała, czarna, zielona, niebieska i żółta – każda z herbat wyróżnia się swoimi walorami smakowymi i aromatem. Zawdzięczają je, podobnie jak kawa – warunkach na plantacji i obróbce. Spróbuj różnych wersji i znajdź napary dla siebie!