Wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki dobrej kawy. Jak przygotować pyszną i aromatyczną kawę? Jest wiele metod i urządzeń pozwalających na uzyskanie wyjątkowej jakości kawy, jednym z nich jest ekspres ciśnieniowy,

wiele modeli tego  znajdziesz na stronach producentów, jak chociażby wysoko cenioną w naszym kraju markę DeLonghi. To wyjątkowe urządzenie to gwarancja dobrego smaku, aby kawa zawsze smakowała tak samo dobrze warto zapoznać się z zasadami działania i obsługi ekspresu ciśnieniowego?

Mechanizm działania

Każdy ekspres ciśnieniowy bez względu na jego rodzaj czy model, działa według stosunkowo prostej zasady. Wszystkie urządzenia posiadają specjalną pompę, odpowiedzialną za wytworzenie oraz utrzymanie ciśnienia, niezbędnego do prawidłowego zaparzenia kawy. W zależności od ekspresu pompy różnią się mocą, profesjonalne ekspresy wysokociśnieniowe wyposażone są w pompy, będące w stanie wygenerować nawet 15 barów, z kolei ekspresy automatyczne posiadają dużo słabsze urządzenia, mogące wytworzyć ciśnienie rzędu 3-4 barów. Rozpoczęcie procesu parzenia kawy następuje w momencie uruchomienia przełącznika do parzenia kawy, które powoduje, że urządzenie pobiera stosowną ilość wody, którą następnie podgrzewa niemal do temperatury wrzenia. Gotującą wodę, pod ciśnieniem przepuszcza się przez sitko, w którym wcześniej została umieszczona świeżo zmielona porcja kawy. Kolejnym krokiem jest postawienie filiżanki, w ciągu zaledwie kilku sekundy napeł się ona esencjonalną i aromatyczną kawą. W czasie przygotowywania kawy za pomocą ekspresu ciśnieniowego niezwykle ważne jest odpowiednie zmielenie a następnie ubicie porcji zmielonych ziaren. Ekspresy automatyczne same dozują sobie ilość kawy a cały proces parzenia odbywa się w środku urządzenia.

Jak dbać o ekspres?

Bariści doskonale wiedzą, jak konserwować ekspres ciśnieniowy, jednak nie wszyscy użytkownicy tego typu urządzeń mają taką wiedze. Ekspresy automatyczne potrzebują regularnego odkamieniania oraz stosowania przeznaczonych do tego celu specjalnych środków. Głównym powodem problemów z ekspresem jest twarda woda, która przyczynia się do osadzanie się kamienia w instalacji, powodując tym samym awarię urządzenia. Stąd też zaleca się korzystanie z przefiltrowanej, miękkiej wody. Problemem może też być źle zmielone ziarna kawy zwłaszcza w przypadku ekspresów ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem, w których to samoczynnie dobierany jest sposób mielenia kawy. Korzystając z ręcznie mielonej bądź kupionej – od razu zmielonej kawy zaleca się odpowiedni dobór wielkości zmielonych ziaren, tak aby ziarna nie zapychały całej instalacji i sitka. Informację tego typu są zawsze umieszczane na opakowaniu produktu. Bez względu na rodzaj ekspresu zaleca się by nie parzyć w nich kaw smakowych, jest to spowodowane faktem że kawy te są wzbogacane o aromaty, które powodują, że ziarna są bardziej tłuste. Takie aromatyzowane ziarna po przepuszczeniu przez instalację mogą doprowadzić do jej szybkiego zabrudzenia, a lepki osad, powstały z tłuszczu jest niezwykle trudny do usunięcia bez wykorzystania specjalistycznych narzędzi czy preparatów a nawet może być konieczne demontażu całej instalacji.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki