Rosół z makaronem, gołąbki, żurek, kapuśniak, pierogi – to nasze narodowe potrawy. Jednak kuchnia polska słynie z kaloryczności. Tradycyjne dania są w większości tłuste i ciężkie.

Czy, aby na pewno? Jest wiele dań, które można wykonać i cieszyć się zdrowiem. Wiele z nich może poprawić kondycje naszych organizmów. Które dania warto jeść? Oto krótkie zestawienie.

Smażenie

Jeśli chcemy, żeby nasza tradycyjna kuchnia była nieco zdrowsza, musimy zastosować kilka zasad. Przede wszystkim największą zmorą polskiego menu są smażone, duszone i pieczone w tłuszczu mięsa. Częste spożywanie tłustych potraw powodem podniesienie poziomu cholesterolu, co może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

W tym wypadku istnieje rozwiązanie. Jeżeli już koniecznie mamy ochotę na smażone potrawy możemy wybrać lepszej jakości tłuszcze np. te, które posiadają kwasy nienasycone. Do zdrowych propozycji należy olej kokosowy. Jest to nadzwyczajny produkt, który nie podwyższa cholesterolu, dodatkowo ma działanie antyseptyczne i inne wartości odżywcze. Można go stosować do duszenia, smażenia, gotowania, pieszczenia. Charakteryzuje się odpornością na wysoką temperaturę, co czyni go niemal idealnym. Warto zastosować go w swojej kuchni.

 

Gotowanie

Kolejną rzeczą, jaką Polacy robią w kuchni jest zasmażanie i zagęszczanie potraw za pomocą mąki. Produkty mączne są bogate w węglowodany, przez co podwyższają poziom cukru we krwi, a także sprawiają, że tyjemy i trudniej nam jest utrzymać prawidłową sylwetkę.

Aby zagęścić sosy i zupy możemy użyć innych składników. Świetnie się do tego nadaje gotowana i zmiksowana ciecierzyca, mielone siemię lniane oraz orzechy i sezam, a także żółtko jajka.

Jeżeli jesteście fanami zagęszczania za pomocą śmietany, dużo zdrowsze, dla organizmu będzie użycie jogurtu naturalnego, bądź wspomniana zmiksowana ciecierzyca.

 

Dania, które można jeść

Wbrew pozorom mamy w Polsce wiele potraw, które doskonale nadają się do wspomagania diety, leczenia, czy też poprawiania samopoczucia.

Biorąc pod lupę zwykły rosół – to doskonały naturalny lek wspomagający walkę z przeziębieniem. Istnieją sposoby, by przyrządzić go w mniej kaloryczny sposób. Rosół na bulionie warzywnym może być równie pyszny, jak ten na żeberkach, czy kostkach mięsnych. Ważne jest, aby unikać ulepszaczy smaku, które zawierają chemiczne środki wpływające destrukcyjne na kondycję organizmu.

Nie warto rezygnować z potraw wykonywanych z kapusty np. kapuśniak z kiszonej kapusty to bogactwo zdrowia, dzięki zawartym w zupie naturalnym kwasom i przeciwutleniaczom. Spożywanie tej zupy to świetny sposób na wykonanie detoksu dla organizmu, bowiem te zdrowe kwasy umożliwiają pozbycie się toksyn.

Oprócz tego powinniśmy przywołać do swojej kuchni dania wykonywane z dodatkiem kasz różnego rodzaju. Mają one, bowiem zbawienny wpływ na nasz metabolizm.

Istnieje szeroki wachlarz potraw, które mogą zostać przygotowane w niskokalorycznej wersji. Stosując proste zasady oraz wybierając świadomie produkty możemy cieszyć się polską kuchnią bez wyrzutów sumienia.

 

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki