W polskiej kuchni pieczona kaczka jest jednym z tradycyjnych dań, ale w rzeczywistości przyrządzana jest bardzo rzadko. Może stanowić jednak świetną alternatywę dla innych mięs. O czym warto pamiętać podczas przyrządzania kaczki?
Z zarumienioną skórką, z aromatycznymi przyprawami, rozpływająca się w ustach. Kaczka wcale nie jest taka trudna w przygotowaniu, jak może się wydawać!
Jeśli jeszcze nigdy wcześniej nie przygotowywałaś lub przygotowywałaś kaczki i nie wiesz, jak się za nią zabrać, wspólnie z serwisem Najlepszewkuchni.pl przyszykowaliśmy garść porad, które warto wziąć pod uwagę!
Kaczka – z farszem czy bez?
Generalnie, kaczkę na obiad możemy przygotować w dwóch wariantach – z farszem albo bez farszu.
Dla początkujących lepszym wyborem będzie kaczka bez farszu, ale jeśli zależy nam na dodatkowym smaku, warto pomyśleć o tej z farszem, na przykład z jabłek, które swoją wilgocią i aromatem przesycą mięso.
Jak przyprawić kaczkę?
Za smak kaczki odpowiada przede wszystkim dobór odpowiednich przypraw, którymi naciera się mięso. Tradycyjnie, do przyprawienia można wykorzystać olej, a także sól, pieprz oraz paprykę. Dodatkowo, można zastosować także inne przyprawy, na przykład czosnek czy majeranek.
Przygotowaną pastą z przypraw i oleju kaczkę należy bardzo dokładnie natrzeć, aby mięso przesyciło się aromatem.
Porady dla przygotowujących kaczkę:
- kaczkę przyprawioną i z farszem odstawiamy przed pieczeniem do lodówki na co najmniej jedną godzinę
- przed pieczeniem kaczka powinna być wyciągnięta z lodówki na co najmniej 40 minut przed umieszczeniem jej w piekarniku, aby ogrzała się do temperatury pokojowej
- kaczkę warto piec z termoobiegiem – dzięki temu gorące powietrze równomiernie upiecze potrawę z każdej strony
- gdy kaczka waży około 2,5 kilograma, wtedy czas jej pieczenia to około 2 godzin
- podczas pieczenia kaczkę należy odwracać – niektóre piekarniki posiadają także automatycznie obracający się ruszt
- w trakcie pieczenia kaczkę należy polewać powstającym sosem z tłuszczu i przypraw
- należy dbać o to, aby w piekarniku było dość wilgotno, aby nie dopuścić do nadmiernego przesuszenia mięsa