Nie ma chyba osoby na świecie, która nie jadłaby tiramisu, słynnego włoskiego deseru, w którym zamknięte jest wszystko to, co kochają Włosi. Deser ten zachował jednak także jedną cechę kuchni z półwyspu Apenińskiego – jest niezwykle prosty. Wystarczy znać dobry przepis!

Kawa, mascarpone, amaretto

Triada tiramisu to prawdziwa uczta dla zmysłów. Aby zacząć przygotowywać deser musimy przygotować poncz kawowy, którym nasączymy biszkopty. W tym celu musimy zagotować z cukrem espresso i dodać do niego amaretto. Dzięki temu będziemy mieli intensywny kawowy syrop wzmocniony smakiem alkoholu. Całość będziemy wylewać na poukładane równo biszkopty, a sposób ten można znaleźć na wielu stronach internetowych, między innymi na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

Krem z serka

W międzyczasie przygotowujemy krem. Powstaje on z wody, cukru oraz ubitych żółtek. Bardzo ważne, by krem najpierw był syropem cukrowym z wody i cukru, a dopiero do niego dodane były żółtka jaj. Całość wówczas ubijamy na puszystą masę i dodajemy ten trzeci element, czyli serek mascarpone. Pozostaje nam już tylko złożyć wszystkie elementy razem.

Et voilà!

W naczyniu żaroodpornym układamy regularnie, co kilka milimetrów biszkopty nasączone ponczem kawowym. Pozostałą przestrzeń wypełniamy kremem i układamy na nim kolejne biszkopty. W ten sposób tworzymy kilka warstw przepysznego tiramisu, które pnie się w górę, aż do szczytu naczynia. Na samym końcu przykrywamy krem drobno zmielonym kakao lub kawą – w zależności od upodobań. Warto także poszukać alternatywnych przepisów na wkuchnizwedlem.wedel.pl lub innym portalu kulinarnym.

Niezwykłe tiramisu to jeden z najpopularniejszych deserów włoskich. Jego przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku, a czas potrzebny na jego wykonanie jest niewielki. Co ważne, jest to deser, który nie wymaga pieczenia, a więc dostępny dla osób bez piekarnika w domu. Dzięki temu szybko na stole pojawi się coś specjalnego, a smak i zapach kawy, amaretto i serka mascarpone pobudzi wszelkie zmysły.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki