W sprzedaży w dalszym ciągu są dobrej jakości polskie jabłka. Doskonale nadają się do przygotowania deserów.

 Tarta, którą proponuję jest prosta i szybka w wykonaniu. Smakuje całkiem nieźle.

Składniki:
Ciasto
- 250 gram mąki
- 50 gram cukru pudru
- 150 gram miękkiego masła
- żółtko
Masa
- 300 g mielonego niekwaśnego twarogu
- łyżeczka cukru waniliowego, lub ½ ziaren laski wanilii
- pół szklanki cukru pudru
- śmietankowy budyń w proszku
- niekoniecznie dwie garście uprażonych na suchej patelni orzechów, lub migdałów
Wierzch
- 3-4 średnie jabłka
- cukier puder do posypania ciasta
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- niekoniecznie  cynamon do oproszenia jabłek

Wykonanie:
Przesianą mąkę posiekać z masłem. Dodać żółtko, cukier puder i wyrobić szybko ciasto na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy ok.25 cm. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Masa
Cukier i cukier waniliowy ubić z jajkiem do białości. Dodać twaróg  i ewentualnie orzechy, lub migdały, ostudzone i posiekane.  Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Umyte i wydrążone jabłka podzielić na równe kawałki i dekoracyjnie wyłożyć na wierzch masy twarogowej. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 35 min. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Wiesława Kusztal, Extra Brodnica