Zwykły obiad dzięki ciekawym dodatkom może zyskać nie tylko walory smakowe, ale i estetyczne.

Pięknie ułożone i  kolorystycznie zestawione na talerzu danie, zdecydowanie wzmocni apetyt biesiadników.

Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 3 – 4 duże marchwie
- 3 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody 
- pół łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej- niekoniecznie
- 2 łyżki masła

Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i przekroić najmniejsze części. Ząbki czosnku obrać. Marchewki obrać, przekroić na krótsze kawałki. Marchew przełożyć do garnka. Zalać  wrzącym bulionem, lub wodą tyle, aby była przykryta. Gotować pod przykryciem z jednym ząbkiem czosnku. Jak marchewki będą na pół miękkie włożyć ziemniaki i dwa ząbki czosnku, gotować aż zmiękną.  Uważać, aby nie wyparował płyn i aby warzywa się nie przypaliły. Jeśli płyn wyparuje, a warzywa są twarde dolać odrobinę gorącego płynu. Gotować do miękkości. Dodać 2 łyżki masła, 2 łyżeczki i kurkumę. Przepuścić przez praskę do ziemniaków, albo zmiksować blenderem. Gdyby puree ziemniaczano-marchewkowe  wyszło zbyt gęste, można dolać trochę bulionu, w którym gotowały się warzywa i dokładnie wymieszać.

Tak przyrządzone purre smakuje z różnymi gatunkami gotowanych i pieczonych mięs i ryb.

 

 

Wiesława Kusztal, Extra Brodnica