Sycąca aromatyczna i rozgrzewająca zupa. W sam raz na wiosenne kaprysy pogody.

 

Składniki:
- 10 ząbków czosnku
- 1,5 rosołu, lub bulionu
- 200 ml śmietany 30 proc.
- 4 duże ziemniaki
- jedna cebula
- 40 g klarowanego masła
grzanki:
- 3- 4 kromki pszennego chleba
- 40 g masła
- 2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Dodać cebulę i zeszklić. Dodać ziemniaki.  Smażyć około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Chwilę poddusić, cały czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki. Całość zalać gorącym bulionem i gotować do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie przygotować grzanki. Czosnek drobno posiekać, dodać do masła i dokładnie wymieszać widelcem. Chleb posmarować masłem czosnkowym z obu stron i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.
Po ugotowaniu  zupy zmiksować ją na gładko. Do śmietany wlać ok.1/2 szklanki (pół chochli) gorącej zupy. Wymieszać. Wlać do garnka. Zamieszać i odpowiednio doprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Zupa ma mieć wyrazisty smak.

Moja rada: jeśli nie mamy rosołu ugotować porcję włoszczyzny takiej jak na rosół.
Dla wzbogacenia smaku i podniesienia  sytości gorącą zupę przed podaniem oprószyć tartym serem i  natką pietruszki.

Źródło: Wiesława Kusztal, Extra Brodnica