To danie to uproszczona wersja pysznego włoskiego risotto z owocami morza. Robi się je zdecydowanie szybciej i bez zbędnej celebry. A smakuje równie wybornie.

 

Składniki:
- ok. 50 dag obranych i obgotowanych krewetek
- 2 -3 szalotki
- 1-3 ząbków czosnku
- pół szklanki śmietanki kremowej
- pół szklanki białego wina - opcjonalnie
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry, lub pietruszki, lub posiekany koperek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1,5  szklanki ryżu

Sposób przyrządzania:
Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 12 minut). Ważne,  aby był al dente. Na maśle zeszklić drobno posiekaną szalotkę i czosnek. Dodać krewetki i przesmażyć. Jeśli dodajemy, to właśnie teraz jest dobry moment, aby dolać  wino. Gotować najwyżej 2 minuty. W tym czasie alkohol powinien odparować. Dodać śmietankę. Zagotować.  Przyprawić do smaku. Na  koniec dodać zieloną posiekaną kolendrę, lub natkę, lub  koperek. Wymieszać z ryżem. Podawać na ciepło.

Moja rada: ryż z krewetkami nie powinien być zbyt suchy. To wszystko powinno pływać w sosie, ale oczywiście bez przesady.

Wiesława Kusztal, Extra Brodnica