artykuły tematyczne

Porady

Artykuły zawierają lokowanie produktu, marki lub wskazanie sponsora

Zalety i wady spieków kwarcowych jako materiału do blatów kuchennych

Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych są jednymi z najbardziej pożądanych materiałów w branży kamieniarskiej. Spośród innych surowców stosowanych w wykończeniach kuchennej zabudowy, spiek kwarcowy wyróżnia wyjątkowa trwałość i funkcjonalność. Jakie są jego najważniejsze cechy? 


  • Wytrzymałość. Blaty kuchenne ze spieków kwarcowych, ze względu na trwałość surowca i technologii, w jakiej są wykonane, są zdecydowanie bardziej wytrzymałe od typowych blatów z drewna czy płyty MDF. Wyposażenie kuchni w takie blaty to inwestycja na lata. Spiek kwarcowy jest najbardziej wytrzymałym materiałem spośród blatów kamiennych, którego niemal nie da się uszkodzić czy zarysować. 


  • Odporność na uszkodzenia mechaniczne. Spieki, podobnie jak granit, są odporne na wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne i chemiczne: zadrapania, ścieranie czy plamy. Bardzo trudno je trwale uszkodzić. W porównaniu do blatów granitowych czy konglomeratu, które po kilkunastu latach mogą już nosić pewne ślady użytkowania, na blatach ze spieku nie dojrzysz drobnych rys czy przebarwień. 


  • Niska wchłanialność. Spieki kwarcowe, lepiej granity, radzą sobie z nasiąkliwością. To materiał o niskiej chłonności, który bardzo ciężko przebarwić. Najczęściej do przebarwień spowodowanych przez tłuszcz dochodzi blisko grilla czy płyt grzewczych. W przypadku spieków wchłanialność wynosi 0,1%, co obok konglomeratu (0,03%) czyni go najmniej podatnym na przebarwienia kamiennym blatem.


  • Łatwość czyszczenia. Kamienne kuchenne blaty są niezwykle łatwe w utrzymaniu czystości. Wystarczy przetrzeć je ściereczką z odrobiną specyfiku przeznaczonego do pielęgnacji kamienia. W aktualnych trendach, projekty kuchni z wykorzystaniem blatów ze spieku (ze względu na cienką płytę i łatwość łączenia) integruje się ze zlewozmywakiem z tego samego materiału. Sprzątanie w kuchni będzie jeszcze łatwiejsze! Okruszki, inne pozostałości i woda nie będą się zbierać w szczelinach pomiędzy blatem a rantem zlewu. Zlewozmywaki ze spieku kwarcowego nie matowieją ani nie osadza się na nich kamień. 




  • Lekkość materiału. Blaty ze spieku są lżejsze niż kuchenne blaty granitowe. To ważna cecha zwłaszcza w projektach zabudowań, gdzie nie możliwości wykorzystania ciężkich materiałów. Blaty kwarcowe, nie dość, że są trwalsze niż kamień naturalny, ważą zdecydowanie mnie, a przy tym płyty są bardzo cienkie — mają tylko ok. 6 mm grubości.



Spieki kwarcowe — jaka cena?

Niestety pośród wielu praktycznych i wizualnych zalet cena spieków kwarcowych jest największą wadą — są najdroższym z materiałów wykorzystywanych w produkcji blatów kuchennych. Najtańsze blaty oscylują w cenie ok. 1000zł za m2, a średnia cena to 1900zł za metr bieżący materiału. Do tej kwoty trzeba doliczyć jeszcze koszt usługi montażu.

 Źródło: https://www.e-stone.pl/

NAWIGACJA

WYRÓŻNIONE

Tags

Kategorie