artykuły tematyczne

Porady

Artykuły zawierają lokowanie produktu, marki lub wskazanie sponsora

Garnki emaliowane czy ceramiczne? Wady i zalety

Kiedy planujemy zakup garnków do naszej kuchni, stajemy przed sporym wyborem w kwestii rozmiarów i materiałów z których są wykonane.  Największą popularnością wśród miłośników kuchni cieszą się garnki emaliowane i ceramiczne. Warto wiedzieć, jakie są ich zalety i wady, aby móc dokonać świadomego wyboru.

Cechy garnków emaliowanych

Garnki emaliowane wykonane są ze stali nierdzewnej lub żeliwa, a ich wewnętrzna powierzchnia pokryta jest emalią. Emalia jest nie tylko łatwa do utrzymania w czystości, ale także zapobiega przypalaniu potraw. Garnki emaliowane są również wodoszczelne, co oznacza, że nie będą przeciekać.

Jakie potrawy gotować w garnkach emaliowanych?

Garnek emaliowany nada się idealne do gotowania dań, które wymagają równomiernego rozprowadzania ciepła. Są one świetne do gotowania zup, sosów, a także do gotowania potraw na parze. Garnki emaliowane są również świetne do gotowania potraw, które wymagają długiego gotowania na wolnym ogniu, takich jak gulasze i duszone mięsa.

Cechy garnków ceramicznych

Garnki ceramiczne jak sama nazwa wskazuje, wykonane są z ceramiki, a ich wewnętrzna powierzchnia pokryta jest glazurą. Charakterystyczną cechą dla garnków ceramicznych jest odporność na uszkodzenia i bezpieczeństwo dla zdrowia, ponieważ nie uwalnia szkodliwych substancji podczas gotowania. Garnki ceramiczne są również łatwe do utrzymania w czystości i odporne na zarysowania. 

Skoro wymieniliśmy już zalety obu typów garnków, przyszedł czas na ich wady: 

Wady garnków ceramicznych:

  • Wrażliwość na temperaturę: Ceramika jest wrażliwa na nagłe zmiany temperatury i może pękać lub pękać, jeśli jest narażona na duże różnice temperatury. Dlatego należy unikać nagłego przenoszenia garnków z piekarnika do zlewu i na odwrót.
  • Słaba przewodność ciepła: Ceramika jest słabszym przewodnikiem ciepła niż inne materiały, co oznacza, że potrawy będą gotować się dłużej niż w garnkach z innych materiałów.

Wady garnków emaliowanych:

  • Wrażliwość na uszkodzenia: Emalia jest delikatna i może ulec uszkodzeniu lub odpadnięciu podczas użytkowania lub mycia. Niektóre rodzaje emalii są też wrażliwe na zarysowania, co może spowodować, że garnki stracą swój estetyczny wygląd.
  • Wrażliwość na kwasy: Emalia jest wrażliwa na kwasy, takie jak cytryny czy pomidory, które mogą powodować odbarwienia lub uszkodzenia powierzchni.

Wybór pomiędzy garnkami ceramicznymi i emaliowanymi zależy od indywidualnych preferencji i potrzeb każdego użytkownika. Zachęcamy do odwiedzenia strony https://polka24.pl/ w której znajdziecie Państwo szeroką gamę akcesoriów kuchennych i nie tylko!

NAWIGACJA

WYRÓŻNIONE

Wpływ automatyzacji produkcji na przedsiębiorstwo

Stwórz dom marzeń z podłogami Korner

Klapki jako wszechstronny element odzieży damskiej i męskiej

Jak bardzo istotny jest wybór odpowiedniej drukarni do produkcji personalizowanych materiałów reklamowych?

Fototapety z kwiatami: Przeniesienie natury do wnętrza twojego domu

Porównanie iPhone 15 z poprzednim modelem: jakie innowacje przynosi ten smartfon?

Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta

Jak wybrać idealny rower dla dziecka? Poradnik dla rodziców

Sezon grillowy tuż, tuż - Jakie oświetlenie ogrodowe sprawdzi się najlepiej?

Jak skutecznie filtrować wodę w domu?

Co daje regularny relaks w jacuzzi?

Parasole ogrodowe - na co zwrócić uwagę podczas ich wyboru?

Sprawdź, jakie badania profilaktyczne warto wykonywać po 60-tce

Ile kosztuje wykonanie protezy zębowej?

Jak wybrać dobrą agencję pracy dla swojego biznesu?

Eko-dekoracje w Twoim domu: Jak płytki ceramiczne przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju?

Program ochrony przed szkodnikami

Nawożenie trawnika – na co zwracać uwagę przy wyborze nawozu?

Olejek lawendowy w aromaterapii – właściwości i zastosowanie

Ile Kosztuje Zakup Fotobudki 360: Wyjaśnienie i Porady dla Przyszłych Klientów

Tags

Kategorie

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki