Kuchnia, to nie tylko pomieszczenie gdzie przyrządzamy posiłki, to jak mawia wielu  - serce domu. To miejsce, w którym spędzamy bardzo dużo czasu i to tu  koncentruje się całe życie rodzinne. Współcześnie, często spotykanym rozwiązaniem jest otwarta kuchnia, połączona z pokojem dziennym.

Jednak dalej istnieją zwolennicy oddzielenia tego pomieszczenia od innych. Jeżeli więc kuchnia stanowi odrębne miejsce w domu, warto dokładnie przemyśleć dobór prostych w użytkowaniu, zapewniających odpowiednią szczelność i dopasowanych do estetyki całego pomieszczenia drzwi kuchennych. Jednak jakie drzwi najlepiej wybrać?

Wymagające warunki

Kuchnia, obok łazienki, to miejsce gdzie panują trudne i specyficzne warunki, dlatego wszystkie użyte materiały i sprzęty muszą być na nie odpowiednio przygotowane. Drzwi kuchenne powinny być odporne na panującą w kuchni wilgoć, podwyższoną temperaturę oraz drobinki tłuszczu unoszące się w powietrzu. Zadaniem dobrych drzwi do kuchni będzie również hamowanie rozprzestrzeniania się intensywnych zapachów tworzących się podczas gotowania na resztę pomieszczeń. Nie możemy również zapomnieć, że kuchnia to miejsce do którego ciągle ktoś wchodzi i wychodzi, drzwi zastosowane w kuchni powinny więc być stosunkowo lekkie i łatwe w otwieraniu. Nie pomijajmy również ich warstwy estetycznej. Swoim stylem, kolorem i konstrukcją muszą odpowiadać całemu charakterowi kuchni.

Parametry techniczne

Drzwi kuchenne, ze względu na częstotliwość ich otwierania i zamykania, powinny być wykonane z lekkich i jednocześnie odpornych materiałów. Lepiej nie decydować się na ciężkie drewniane, czy metalowe drzwi, a postawić na drzwi aluminiowe lub drzwi PVC. Szerokość drzwi oraz wybór pomiędzy lewe czy prawe - to dwa najczęstsze dylematy podczas ich wyboru. W ogólnej sprzedaży dostępne są takie warianty drzwi jak 60, 70, 80 (najpopularniejsze) i 90 cm. Natomiast za lewe drzwi uznajemy takie, które otwierają się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a prawe analogicznie odwrotnie. Drzwi kuchenne nie powinny również mieć progów, aby wolna przestrzeń pod nimi gwarantowała naturalny przepływ powietrza. Najpopularniejszym typem drzwi do kuchni są drzwi skrzydłowe. Jednak decydując się na nie trzeba dokładnie przemyśleć ustawienie całej kuchni, aby nie zaburzały jej funkcjonalności. Jeśli pomieszczenie kuchenne nie jest zbyt obszerne lub ciężko ustawne i nie pozwala na montaż standardowych skrzydeł drzwiowych, wtedy warto zdecydować się na drzwi przesuwne. Dzięki nim optycznie możemy powiększyć pomieszczenie i zaoszczędzić miejsca. Rzadziej w kuchni spotyka się drzwi harmonijkowe (łamane) ze względu na ich bardziej wymagające użytkowanie i fakt, że zmniejszają szerokość przejścia utrudniając przechodzenie.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki