W Zespole Szkół Rolniczych zorganizowano warsztaty nowoczesnej technologii gastronomicznej. Nauczyciele poznawali nowoczesny sprzęt do przetwarzania żywności i jego możliwości.
9 lutego 2016 roku nauczyciele Zespołu Szkół Rolniczych w Brodnicy uczestniczyli w warsztatach technologii gastronomicznej. Zajęcia prowadzili przedstawiciele firm produkujących sprzęt gastronomiczny : Radosław Marczyński i Gerard Muzalewski.
W trakcie warsztatów nauczyciele mogli poznać zastosowanie wieloczynnościowych urządzeń typu robot – cutter, blixer oraz robot – cook, służących do produkcji potraw i napojów z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych przy zdecydowanym skróceniu czasu obróbki mechanicznej i termicznej oraz minimalnym wysiłku ludzkim. Roboty umożliwiają produkcję nowych potraw, łączenie smaków, zapachów i barw oraz sporządzanie finezyjnych kształtów i atrakcyjnych dekoracji.
-Udział nauczycieli w tego typu warsztatach oraz wiedza z nich wyniesiona wpływa na atrakcyjność zajęć prowadzonych z uczniami oraz dotrzymanie tempa rozwijającym się w błyskawicznym tempie trendom panującym na rynku gastronomicznym. W następnej edycji w warsztatach udział wezmą uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych - komentuje Tomasz Słabkowski, dyrektor szkoły.
Starostwo Powiatowe w Brodnicy