Czy wiesz, że to co jesz ma ogromny wpływ na Twoje samopoczucie? Niestety wielu z nas nie bierze tego faktu pod uwagę i komponując swoje menu kieruje się jedynie smakiem. Oczywiście, nie zachęcamy do katowania się jakąś specjalną, wymagającą dietą będącą akurat na topie i sięgania po produkty, których nie lubisz. Chodzi jedynie o to, abyś miał świadomość, że niektóre z nich mogą odpowiadać za zły nastrój i często to właśnie przez nie czujesz smutek, niezadowolenie, czy rozdrażnienie.

Postanowiliśmy poszukać winowajców kiepskiego nastroju!

Cukier

Tak, tak, wiemy – słodycze są pyszne i często sięgamy po nie właśnie po to, by poprawić sobie nastrój. Owszem, kiedy zjadamy to, co nam smakuje, czyli ciastka, żelki, batoniki, na naszej twarz maluje się uśmiech, czujemy radość, ale niestety przez chwilę.

Tak naprawdę cukier występuję w wielu produktach, często takich, których w ogóle byś z nim nie łączył, jak np. groszek w puszce. Dlatego też spożywasz go o wiele więcej niż powinieneś. Na etykietach ukrywa się pod nazwami – syrop kukurydziany, fruktoza, glukoza, sacharoza. Duże spożycie cukru, to ryzyko otyłości, zaburzenia pracy tarczycy, czy układu odpornościowego. Zanim pojawią się te problemy, cukier wywoła np. zmienność nastrojów. Zastanów się więc dobrze, czy warto pocieszać się kolejną kostką czekolady.

Biała mąka

Biała mąka, to źródło pustych kalorii. Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale nawet mała jej ilość szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Stąd też po zjedzeniu produktów, w których występuje nadal możesz odczuwać głód. Duże prawdopodobieństwo, że sięgniesz wtedy po kolejną porcję makaronu, czy kanapkę, ale i to niewiele pomoże, bo mózg wysyłać będzie sygnał, że chce więcej i więcej. Efekt spożywania białej mąki – rozdrażnienie. Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie swojego codziennego menu bez mąki, stosuj jej lepszą wersję, czyli mąkę razową. Nie musisz rezygnować z pieczywa, bądź ciast. To doskonała informacja, prawda?

Tłuszcze uwodornione

Samo określenie „tłuszcze uwodornione” już nieco przeraża. Mowa o tłuszczach trans, które znajdziesz w wielu rozmaitych produktach, m.in. fast foodach, chipsach, czy słodyczach. Są one bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Ich spożywanie w nadmiarze zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, prowadzi do cukrzycy, zaburzeń układu pokarmowego. Niekorzystnie działają też na twój nastrój. Zjadasz produkt, który trudno strawić, a przy tym nie dostarczasz organizmowi wartościowych składników. Ani mózg, ani układ trawienny nie pracują wydolnie. Czujesz ogromne osłabienie, a wtedy nie ma mowy o pozytywnych emocjach i dobrym humorze.

Barwniki

Barwniki królują w przemyśle spożywczym, tu garść informacji - https://www.zaskakujace.pl/8-najbardziej-szkodliwych-dodatkow-w-produktach-zywnosciowych/. Sprawiają, że jedzenie i picie znakomicie się prezentuje, a Ty postanawiasz je kupić. Jak bowiem oprzeć się „kolorowym” cudom, jak np. cukierki, czy oranżada. Widząc w sklepie spożywczym rzecz zachwycającą estetyką trudno ominąć ją z obojętnością. Jednak lepiej to zrobić, niż zajadać się jedzeniem naszpikowanym sztucznymi barwnikami, które odpowiadają za problemy z koncentracją, czy wywołują nadpobudliwość ruchową. Nie sposób dobrze się czuć, kiedy nie możesz zebrać myśli i wykonać powierzonych Ci obowiązków. Dlatego uważnie czytaj etykiety i co ważne, nie daj się nabierać na hasła typu „barwnik identyczny z naturalnym”. Albo coś jest naturalne, albo nie!

Kiedy „złapiesz doła” zastanów się, co jadłeś. Być może, to właśnie niewłaściwa dieta odpowiada za Twój zły nastrój. A jeżeli zagadnienie zdrowego odżywiania Cię interesuje i szukasz różnego rodzaju informacji oraz ciekawostek, zajrzyj do serwisu zaskakujace.pl, gdzie znajdują się interesujące teksty, np. o największych mitach na temat odżywiania - https://www.zaskakujace.pl/7-najwiekszych-mitow-na-temat-odzywiania/ czy szkodliwych dodatkach do żywności. Pamiętaj - wiedzy nigdy dość, szczególnie tej, która może pomóc zachować zdrowie i dobre samopoczucie.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki