O tym, że witamina C ma doskonały wpływ na nasz organizm, wiemy od lat. Każdy wie, że gdy szwankuje odporność, trzeba sięgnąć po cytrusy! Czy wiesz jednak, że witamina C ma inne bardzo cenne właściwości? Czy znasz jej inne źródła? Sprawdź!
Właściwości witaminy C - doskonała nie tylko na przeziębienie!
Kwas askorbinowy, potocznie zwany witaminą C, jest bardzo ważnym elementem w codziennym funkcjonowaniu naszego organizmu. Najczęściej substancja ta jest kojarzona z układem immunologicznym – i nie bez powodu! Witamina C wspomaga naszą odporność, dzięki czemu rzadziej chorujemy. Dotyczy to zwłaszcza sportowców! Kwas askorbinowy pomoże uniknąć przeziębień i tym samym przerw w treningach.
Witamina C wpływa jednak nie tylko na odporność! Przede wszystkim wzmacnia i uszczelnia ona naczynia krwionośne, dzięki czemu rzadziej cierpimy z powodu krwotoków i krwawienia dziąseł, nie tworzą nam się też tak łatwo siniaki. Kwas askorbinowy bierze też udział w regulacji ciśnienia tętniczego, wytwarzaniu czerwonych krwinek i kolagenu, wspomaga wchłanianie żelaza, jest też bardzo silnym przeciwutleniaczem.
Witamina C jest też niezbędna do budowy tkanki łącznej – a ta spaja różne tkanki w organizmie, umożliwiając sprawne przemieszczanie się składników odżywczych pomiędzy nimi.
Więcej informacji o właściwościach kwasu askorbinowego znajdziesz na www.lactoral.pl.
Skąd czerpać witaminę C? Źródła kwasu askorbinowego
Nasz organizm sam nie wytwarza witaminy C, dlatego musimy ją przyjmować z pożywienia. Ale gdzie jej szukać? Oczywiście… w naturze!
Bogatym źródłem kwasu askorbinowego są owoce, lecz - wbrew pozorom - w czołówce nie znajdziesz cytrusów. Najwięcej witaminy C kryją w sobie owoce aceroli oraz camu camu. Spośród owoców powszechniej dostępnych w Polsce możesz zaopatrzyć się w owoce dzikiej róży, rokitnika lub czarną porzeczkę.
Sporo witaminy C znajdziesz także w natce pietruszki, czerwonej papryce, chrzanie czy brukselce.
Czym grozi niedobór witaminy C?
Poznaliśmy już cenne właściwości witaminy C - czas dowiedzieć się, czym grozi jej niedobór.
Zbyt mało witaminy C w organizmie objawia się poprzez:
- szybka utrata energii, szybkie męczenie się nawet podczas mało obciążających zajęć,
- ogólne osłabienie i zmęczenie,
- zmniejszony apetyt,
- bóle mięśni i stawów,
- powolne gojenie się ran, łatwiejsze tworzenie się siniaków,
- problemy z dziąsłami - stają się rozpulchnione, mogą krwawić przy np. czyszczeniu zębów.
Niedobór witaminy C prowadzi do osłabienia naczyń włosowatych - a to w efekcie może przyczynić się do rozwoju niedokrwistości. Ponadto zbyt mała ilość kwasu askorbinowego powoduje szkorbut oraz zmiany w kościach i stawach.