Dostarczenie energii jest ważne dla naszego organizmu. To właśnie od ilości pozyskanej energii zależą wszystkie procesy fizjologiczne, które są niezbędne dla naszego życia. Co jeść, by dostarczyć odpowiednią ilość kalorii, a dodatkowo zaopatrzyć się w witaminy i pierwiastki, które biorą udział w większości procesów, odbywających się w naszym ciele?

Energia - jak jest pozyskiwana?

Energia produkowana jest w naszym organizmie przez cały czas. Proces ten przebiega w szybszym tempie w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego. Energia tworzona jest w wyniku rozpadu adenozynotrifosforanu, zwanego ATP, który powstaje w każdej komórce naszego ciała. Aby jednak składnik ten został utworzony, potrzebujemy odpowiednich składników odżywczych. Należą do nich węglowodany, tłuszcze, białka oraz alkohole. Prócz alkoholi, które wchłaniane są praktycznie w całości do krwi, pozostałe składniki rozkładane są na czynniki proste - węglowodany na glukozę, fruktozę i galaktozę, tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol, a białka na aminokwasy. Najbardziej wartościową formą energii są oczywiście tłuszcze. Węglowodany oraz alkohole są zużywane przez organizm najszybciej. Z kolei białka w ogóle nie przetwarzane są na energię, chyba, że wyczerpią się zapasy cukrów.

Warzywa i owoce jako naturalne źródła energii

Jak wiadomo, energia energią, ale nic by się nie odbywało w naszym organizmie, gdyby nie minerały oraz dawka odpowiednich witamin. Które z warzyw i owoców zawierają najwięcej potrzebnych naszemu organizmowi mikroelementów? Przedstawiamy Wam kilka cudownych roślin.

  • Ostropest plamisty - roślina ta należy do rodziny astrowatych. Prócz tego, że ostropest ma właściwości przeciwzapalne oraz detoksykacyjne, w postaci oleju zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Roślina ta jest również bardzo skuteczna w leczeniu chorób wątroby.
  • Nasiona Chia - ostatnio wiele mówi się o tych nasionach. Z pewnością mało kto zna je pod nazwą "szałwia hiszpańska". Co w nich jest takiego, że zdobyły uznanie tak wielu osób? Z pewnością dużą rolę odgrywa tu zawartość dużej ilości błonnika oraz leptyny. Błonnik wpływa na spowolnienie procesów trawienia węglowodanów oraz cukrów, a także zapewnia uczucie sytości na długi czas. Ponadto leptyna zwiększa poziom energii.

Prócz omówionych roślin, warto wprowadzić do swojej diety także aronię, szpinak, dynię, jarmuż, czystek czy jagody goji. Jeśli chcecie poznać wszystkie właściwości tych najpopularniejszych warzyw i owoców, które powinny znaleźć miejsce w Waszej codziennej diecie, zajrzyjcie na stronę naturapluszdrowie.pl. Znajdziecie tam nie tylko omówienie działania poszczególnych roślin, ale także pyszne pomysły na ich wykorzystanie w kuchni.

Jak dostarczyć potrzebne składniki?

Jak wiadomo, nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. Sezon na niektóre warzywa czy owoce nie trwa cały rok, więc niekoniecznie możemy je spożywać o różnych porach roku. Warto więc sięgnąć po różnego rodzaju suplementy, bogate w witaminy i najważniejsze pierwiastki. Znajdziecie je m. in. na stronie:ekamedica24.pl.

 

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki