Mąka pszenna to produkt, który znajdziemy w każdej kuchni. Najczęściej w domu używamy mąki jasnej, drobniejszej i delikatniejszej.

To ona służy do wypieku ciast, tortów, używamy jej do przygotowania naleśników czy pierogów. Jeśli jednak zdecydujemy się sami upiec chleb, może przydać się nam również mąka ciemniejsza, razowa.

Ciemniejsza znaczy zdrowsza

Rodzaj mąki zależy od stopnia zmielenia i oczyszczenia ziaren z okrywy owocowo-nasiennej. Im bardziej oczyszczona, tym jest bielsza. Im więcej w niej zmielonej okrywy, tym mąka ciemniejsza. Ważną kwestią jest też typ mąki, który wskazuje na ilość popiołu, jaka pozostanie po jej spaleniu w bardzo wysokiej temperaturze. Wyższy typ mają ciemniejsze mąki, co oznacza jednocześnie, że zawierają więcej witamin i składników mineralnych, a zatem są też zdrowsze.

Mąka pszenna jasna

Najbardziej popularną jasną mąką jest tortowa, której typ wynosi 450. Używamy jej przede wszystkim do wypieku ciast biszkoptowych. Nieco wyższy typ (500) mają krupczatka, mąki wrocławska i poznańska. Z nich przygotujemy ciasta kruche, drożdżowe, a także usmażymy naleśniki i zagnieciemy pierogi. Do mąk białych zaliczamy też mąkę luksusową, której typ wynosi 550, stosowaną głównie do ciast drożdżowych i smażonych.

Doskonała do wypieku pieczywa

Mąka pszenna o wyższym typie nadaje się najlepiej do wypieku różnego rodzaju pieczywa – od bułek (tzw. mąka bułkowa typ 650) i tradycyjnego chleba (tzw. mąki chlebowe typy 750 i 850) aż po chleb razowy, który wypiekany jest z mąki pełnoziarnistej typ 2000 (zwanej inaczej razową). Do produkcji tej ostatniej używa się całych ziaren, bez ich wcześniejszego oczyszczania. Nieco delikatniejsza od razowej, a również popularna i zdrowa, jest mąka graham typ 1850, którą wykorzystuje się do wypieku bułek i chlebów.

Oczywiście, podział mąki pszennej na jasną, czyli tą do potraw, ciast i tortów, i ciemną do wypieku chleba, jest umowny. Mąka pszenna pełnoziarnista w odpowiednich proporcjach może być również wykorzystywana do domowych wypieków czy naleśników. Będą one wówczas nieco bardziej treściwe, ale i zarazem znacznie zdrowsze.

Dowiedz się więcej na: https://jedzpij.pl/maki-pszenne

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki