Zbliżające się wielkimi krokami lato stanowi zawsze motywację do wprowadzenia kilku korzystnych zmian w swoim trybie życia – z miesiąca na miesiąc zaczynamy coraz bardziej przygotowywać swoje ciało na „sezon bikini”.

Zanim cieplejsze dni wreszcie nadejdą, chcemy jak najszybciej osiągnąć pozytywne efekty i być nie tylko szczupłym i pięknym, lecz również zdrowym.

Taki wynik osiągniemy, nie tylko koncentrując się na zwiększeniu aktywności fizycznej. Przyjrzyjmy się szczególnie naszej dotychczasowej diecie. Ciężki, tłusty, obfitujący w smażone potrawy jadłospis nie sprzyja zdrowiu, a już na pewno nie zbliża nas do upragnionej sylwetki. Co zatem zrobić, aby choć trochę sobie pomóc? Odpowiedź jest prostsza, niż myślisz!

Para buch!

Gotowanie na parze to niezwykle łatwy i bardzo skuteczny sposób na wprowadzenie do swojej codziennej diety solidną dawkę zdrowia! Dlaczego? Ponieważ przygotowane w ten sposób potrawy nie tracą cennych witamin oraz mikroelementów podczas obróbki termicznej. Jest to fakt potwierdzony naukowo – potrawy gotowane na parze zawierają aż 50% więcej witamin niż te, które są przyrządzane w inny sposób. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele tracimy, gotując jarzyny w wodzie. Czy wiedziałeś, że utrata cennej witaminy C w warzywach podczas przyrządzania ich metodą konwencjonalną sięga aż 70%, podczas gdy w trakcie gotowania na parze – już tylko 40%? Szokujące, prawda? Dzieje się tak dlatego, że przyrządzane w ten sposób potrawy nie są nadmiernie przegrzewane, zaś dzięki ograniczeniu kontaktu żywności z wodą, zapobiegamy wypłukiwaniu dużej ilości cennych dla zdrowia pierwiastków. Czy wiesz, jak wiele z nich wylewamy do zlewu wraz z wodą, w której warzywa były gotowane metodą tradycyjną?

Samo zdrowie

Nie tylko bogactwo witamin i minerałów, lecz również zdecydowane ograniczenie dużej ilości niepotrzebnego tłuszczu – o to przede wszystkim chodzi w zdrowym żywieniu, a także w dietach mających wspomagać nasze odchudzanie. Ograniczenie tłuszczu na talerzu to najszybsza droga do ograniczenia tłuszczu w naszym ciele. Dobra wiadomość — do gotowania na parze żaden tłuszcz nie jest nam potrzebny! Przygotujemy w ten sposób nie tylko warzywa, lecz również kaszę, ryż, ryby, a nawet mięso. Jest bardzo wiele przepisów na zdrowe potrawy, które możesz ugotować na parze w zaciszu własnej, domowej kuchni. Jednak aby to było możliwe, musisz najpierw zapewnić sobie odpowiednie ku temu narzędzia.

Od czego rozpocząć swoją przygodę ze zdrowym gotowaniem na parze? Przede wszystkim od solidnego garnka, który umożliwi nie tylko szybkie i łatwe przyrządzenie dowolnej potrawy, lecz także da się go szybko doprowadzić do czystości. Skupmy się również na tym, aby był on wykonany z solidnego materiału, najlepiej z wysokojakościowej stali szlachetnej. Gdy już dokonasz wyboru odpowiedniego naczynia, będziesz mógł w pełni korzystać ze wszystkich dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą gotowanie na parze – nie tylko rewelacyjnym zdrowiem, lecz również fantastyczną sylwetką.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki