Legendy głoszą, że zwyczaj picia herbaty zapoczątkowali Chińczycy, a konkretnie cesarz Szen Nung, który około 2737 roku p.n.e. wprowadził go na swój dwór.

Z Chin ten aromatyczny napój zaczął docierać do Indii, Birmy, Syjamu oraz Japonii. Później pojawił się w Europie, by następnie rozprzestrzenić po całym świecie. Jesteś koneserem picia herbaty? Sprawdź najlepsze sposoby przyrządzania tego wyśmienitego napoju oraz ciekawe historie z nim związane.

Rodzaje herbaty i sposoby ich parzenia

Istnieje wiele gatunków herbat, które zachwycają wyśmienitymi walorami smakowymi. Do najbardziej popularnych należy czarna, zielona, biała, żółta, a także gatunek Pu-Erh, czyli herbata czerwona. Każdy rodzaj przyrządza się w inny sposób – przykładowo: czarną herbatę należy zalewać wyłącznie wrzątkiem i parzyć przez około 3-5 minut, natomiast odmiana zielona może być zalewana wodą o temperaturze 60-80 stopni Celsjusza. Liściaste rodzaje herbat można zaparzać nawet kilkakrotnie – koneserzy szlachetnego smaku postępują tak między innymi w przypadku odmiany zielonej, białej i czerwonej. Taki sposób przyrządzania napoju pozwala wydobyć z liści cały aromat i cieszyć się prawdziwym bogactwem smaku.

Herbata w formie niekonwencjonalnej

Historia zna wiele metod przygotowywania wyśmienitej herbaty – najbardziej rozbudowany rytuał pochodzi z Japonii, gdzie ogromne znaczenie miał nie tylko sam sposób parzenia napoju, ale także zachowanie osób, uczestniczących w ceremoniale. To jednak nie wszystko – na przestrzeni wieków powstało także wiele oryginalnych sposobów przygotowywania herbaty. Ludy barbarzyńskie przyrządzały ją z dodatkiem imbiru, ryżu, soli i… cebuli. Nie mniej oryginalne były sposoby parzenia tego napoju u mieszkańców Tybetu oraz ludów mongolskich – według Władysława Kopalińskiego herbaty prasowano w cegiełki z sodą i zjełczałym masłem. O chociaż dzisiaj wydaje nam się to nie do pomyślenia, wieki temu tak niekonwencjonalne metody były rozpowszechnione wśród wielu ludów.

 

A może aromatyczna ekspresowa?

Parzenie liściastych gatunków herbaty to prawdziwie relaksujący rytuał, jednak nie każdy może poświęcić czas na przygotowywanie aromatycznego napoju. W takiej sytuacji warto sięgnąć po gotowe herbatki ekspresowe, które zaskakują wyśmienitymi walorami smakowymi. Koneserzy głębokiego smaku z pewnością docenią szlachetny aromat i bogactwo rodzajów herbat Loyd. Pakowane w charakterystyczne torebki w kształcie piramidek, wyposażone w długi sznureczek i pozbawione metalowych elementów – stały się ulubionym napojem milionów Polaków.

Herbata Loyd dostępna jest w wielu rodzajach – w sklepach można znaleźć herbatki czarne, zielone, owocowe, owocowo-ziołowe, funkcjonalne, Yerba Mate, a także produkty w puszkach. Masz ochotę na napój, który zapewni Ci dużą dawkę energii? Sięgnij po English Blend – ekskluzywną czarną herbatę kenijską o niezwykle szlachetnym i głębokim smaku. A może chcesz rozkoszować się aromatem starannie dobranych owoców? Herbata malinowa z truskawką na pewno spełni Twoje oczekiwania!

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki