Żeby upiec ciasto, trzeba mieć przepis. O recepturę łatwo, wystarczy zajrzeć do internetu. Jednak w żadnym przepisie nie jest wyraźnie zaznaczone, jaka foremka do ciasta będzie najlepsza, a przecież to ważne. Od tego często zależy, czy nasze wypieki będą idealne.

Foremki metalowe

Każdy z pewnością pamięta babcine ciasta wypiekane w metalowych foremkach. Babcie często nazywały je swojsko: po prostu blaszki do pieczenia ciasta. Faktycznie to blaszki, jednak mają one podstawową wadę - szybko rdzewieją. Stąd też ich krótka żywotność. Przed użyciem należy je posmarować tłuszczem, inaczej nie wyjmiemy z nich upieczonego ciasta. Są stosunkowo tanie, ale jeśli dużo pieczemy, ich częsta wymiana na pewno będzie odczuwalna dla domowego budżetu. Blacha do pieczenia? Poczekajcie z decyzją, ponieważ opcji jest dużo więcej.

Foremki teflonowe

Nowy, wyższy wymiar form do pieczenia. Teflon znany z patelni, zagościł również na garnkach i blachach do pieczenia ciast. Jego niekwestionowaną zaletą jest fakt, że wypieki nie przywierają do powierzchni. Nawet jeśli zapomnimy o wysmarowaniu formy tłuszczem lub wyłożeniu papierem do pieczenia, możemy być spokojni – po upieczeniu bez problemu wyjmiemy ciasto z foremki. Jest to szczególnie wygodne przy robieniu ozdobnych bab wielkanocnych lub niewielkich ciastek o skomplikowanych kształtach. Formy teflonowe świetnie sprawdzą się także w przypadku muffinek.

Foremki silikonowe

Najnowszy hit w dziedzinie akcesoriów kuchennych. Silikon, do tej pory kojarzony z uszczelnianiem hydraulicznym lub operacjami plastycznymi, przebojem wdarł się także do kuchni. Silikonowe foremki do pieczenia można kupić praktycznie we wszystkich wzorach i kolorach (np. tutaj). Świetnie sprawdzają się jako formy do dużych ciast oraz wszelkiego rodzaju ciasteczek, babeczek, a nawet niewielkich czekoladek. Można ich używać także jako foremek do lodu. Nie wymagają natłuszczania przed użyciem. Nie ma też problemu z myciem ich w zmywarce. Idealnie sprawdzają się z małych kuchniach, po użyciu można je złożyć i schować do szuflady.

Foremki szklane

Szklane naczynia żaroodporne na ogół używane były do pieczenia mięs. Z niewiadomych powodów uważano, że nie nadają się do wypiekania ciast i chleba. Ostatnio można zaobserwować odwrotny trend – szklane naczynia są hitem dla wielu gospodyń. Szkło jest materiałem ekologicznym, nie koroduje, nie wchodzi w reakcje chemiczne z potrawami, nie powoduje przywierania. I ma jeszcze jeden plus, potrawę można podejrzeć w trakcie pieczenia nie tylko od góry, ale i z boku.

Każdy rodzaj blach do pieczenia ma swoje wady i zalety. Na ogół gospodynie wiedzą, w czym i dlaczego lubią piec. Najlepiej jest wypróbować różne formy do pieczenia i wybrać tę, która nam najbardziej pasuje. Dzisiaj nie ma problemu z dostępnością różnych akcesoriów dla miłośników tworzenia małych dzieł kulinarnych.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki