Szukając odpowiedniego sposobu na przechowywanie żywności, warto zainteresować się pakowaniem próżniowym, które dzięki swoim własnościom pozwala na znaczne wydłużenie czasu, w którym produkty spożywcze zachowują świeżość i smak.

Zalety pakowania próżniowego

Próżniowe pojemniki na żywność, jak sama nazwa wskazuje, pozwalają na przechowywanie produktów w warunkach, w których nie ma tlenu — taki efekt uzyskuje się korzystając ze specjalnych plastikowych, ręcznych pompek z pomocą, których „wysysane” jest powietrze z wnętrza pojemnika.

Pakowanie próżniowe to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie, które w łatwy sposób pozwala na przedłużenie trwałości przechowywanych produktów spożywczych. Według badań stosowanie tego sposobu przechowywania żywności wydłuża jego trwałość nawet 5-krotnie, co sprawia, że jest to bardzo ekonomiczne podejście — Polacy wyrzucają rocznie około 2 mln ton żywności rocznie, z pewnością liczbę tą można by znacząco obniżyć, odpowiednio ją przechowując. Dłuższa trwałość przechowywanych produktów wynika z tego, że pojemniki próżniowe zapobiegają dostawaniu się do żywności bakterii oraz innych czynników zewnętrznych powodujących ich psucie się, niemożliwe staje się również zanieczyszczenie jedzenia insektami, które potrzebują powietrza, aby mogły się rozwijać.

Umieszczając w lodówce, różne produkty wokół siebie musimy mieć na uwadze, że mogą one na siebie wzajemnie oddziaływać, przejmując od siebie nawzajem aromaty oraz zapachy — próżniowe pojemniki na żywność zapobiegają temu zjawisku, pełniąc jednocześnie funkcję higieniczną. W specjalnych pojemnikach, które dostępne są w wielu nowoczesnych kształtach i kolorach przechowywać można zarówno półprodukty (takie jak owoce, warzywa, sery, mięso, wędliny, a nawet pieczywo), jak i gotowe potrawy, które pod wpływem próżni zachowują smak i wartości odżywcze.

Wady pakowania próżniowego

Jak wszystko, tak i pakowanie próżniowe ma swoje wady, jednak w porównaniu z korzyściami są one praktycznie niezauważalne. Wśród niedogodności wymienić można koszt zakupu pojemników, który jednak szybko się zwróci, biorąc pod uwagę możliwość dłuższego przechowywania produktów. Pojemniki zajmują również sporo miejsca w lodówce, dlatego przy ich kupowaniu warto zwrócić uwagę czy można je bezpiecznie ustawiać jeden na drugim.

Chcąc prawidłowo przechowywać żywność i uzyskać gwarancję dłuższej świeżości produktów spożywczych warto zainwestować w próżniowe pojemniki na żywność, które pozwolą nam na dłużej cieszyć się aromatem i zapachem różnorodnych potraw i produktów.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki