Warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów zawodu były częścią atrakcyjnych zajęć zorganizowanych w Zespole Szkół Rolniczych wspólnie z przedstawicielami stowarzyszenia „Pyszni i Szybcy”.
Stowarzyszenie „Pyszni i Szybcy” to grupa profesjonalnych kucharzy, specjalizujących się w doradztwie kulinarnym. Tworzą je zwycięzcy wielu konkursów krajowych i międzynarodowych. Jednym z ich największych osiągnięć było zdobycie tytułu Mistrzów Świata w przygotowaniu gulaszu. Pokaz mistrzowskiego gotowania w szkole poprzedzony był prelekcją Mieczysława Babalskiego , producenta ekologicznej żywności. Dorota Łoboda z Wyższej Szkoły Gospodarki z Bydgoszczy zaprezentowała uczniom wykład na temat zasad zdrowego żywienia pt.” Czy wiemy co jemy?”
Najatrakcyjniejszą częścią spotkania były praktyczne warsztaty kulinarne. Uczniowie kl. II –o profilu „Kucharz małej gastronomii” i kl. II Technikum Żywienia mieli możliwość wspólnego gotowania z mistrzem. Pod okiem Jana Prady przygotowali potrawy z produktów ekologicznych. Efektem kilkugodzinnej pracy był obiad składający się z zupy „Uśmiech Boryny”, gulaszu z mięsa wieprzowego ekologicznego mało spotykanej rasy – złotnicka pstra. Doświadczeni kucharze zwrócili uwagę na to, że w kuchni polskiej jak również naszej regionalnej nie może zabraknąć potraw z kasz. Z wyśmienitym gulaszem doskonale smakowała kasza gryczana. Przy degustacji potraw szczególne uznanie zyskała sałatka owocowa z sosem jogurtowo-malinowym.
- Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i zapałem wykonywali polecenia mistrzów kuchni- informuje nauczycielka Hanna Jarzynka.
Warsztaty odbyły się w ramach współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Starostwo Powiatowe