Warsztaty kulinarne prowadzone przez mistrzów zawodu  były częścią atrakcyjnych zajęć zorganizowanych w Zespole Szkół Rolniczych  wspólnie z przedstawicielami  stowarzyszenia  „Pyszni i Szybcy”.

Stowarzyszenie „Pyszni i Szybcy”  to grupa profesjonalnych kucharzy, specjalizujących się w doradztwie kulinarnym. Tworzą je  zwycięzcy wielu konkursów krajowych i międzynarodowych. Jednym z ich największych osiągnięć było zdobycie tytułu Mistrzów Świata w przygotowaniu gulaszu. Pokaz mistrzowskiego gotowania w szkole poprzedzony był prelekcją Mieczysława Babalskiego , producenta ekologicznej  żywności. Dorota Łoboda z Wyższej Szkoły Gospodarki z Bydgoszczy zaprezentowała uczniom wykład na temat zasad zdrowego żywienia pt.” Czy wiemy co jemy?”



Najatrakcyjniejszą częścią spotkania były praktyczne warsztaty kulinarne. Uczniowie kl. II –o profilu  „Kucharz małej gastronomii” i kl. II Technikum Żywienia mieli możliwość wspólnego gotowania z mistrzem. Pod okiem Jana Prady przygotowali potrawy z produktów ekologicznych. Efektem kilkugodzinnej pracy był obiad składający się z zupy „Uśmiech Boryny”, gulaszu z mięsa wieprzowego ekologicznego mało spotykanej rasy – złotnicka pstra. Doświadczeni kucharze zwrócili uwagę na to, że w kuchni polskiej jak również naszej regionalnej nie może zabraknąć potraw z kasz. Z wyśmienitym gulaszem doskonale smakowała kasza gryczana. Przy degustacji potraw  szczególne uznanie zyskała sałatka owocowa z sosem jogurtowo-malinowym.

- Uczniowie z wielkim zaangażowaniem i zapałem wykonywali polecenia mistrzów kuchni- informuje nauczycielka Hanna Jarzynka.

Warsztaty odbyły się w ramach współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Starostwo Powiatowe

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki