W Zespole Szkół Rolniczych gimnazjaliści z powiatu brodnickiego rywalizowali w zawodach  Powiatowej Ligi Strzeleckiej z broni   pneumatycznej . Dla uczestników zawodów uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych przygotowali nie lada atrakcje, m.in. pokaz sztuki kulinarnej.

Powiatowa Liga Strzelecka , zorganizowana w ZSR w Brodnicy przez Bogusława Jaczewskiego i  Jana Kraśnickiego, w tym roku miała wyjątkową oprawę. Uroczyście otwarto strzelnicę, z której na stałe będą mogli korzystać uczniowie szkoły rolniczej. Odbywać się na niej będą także  zawody strzeleckie.

Dla uczestników tegorocznej Ligi były też inne atrakcje. Mogli skorzystać,  pod okiem Jerzego Kossakowskiego,  z lekcji wspinaczki na  ściance , z udzielania pierwszej pomocy, nauczyć się technik cyrkowych,  między innymi żonglowania.

Super atrakcją  był pokaz sztuki kulinarnej zaprezentowany przez uczniów klasy IV Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego – Sebastiana Kusińskiego i Michała Teskę, którzy przygotowali zupę typu Wellness na bazie cukinii, kalarepy, selera naciowego, rzodkiewki oraz ziół.

- Do współpracy został zaproszony kucharz ośrodka SPA w Głęboczku- absolwent naszej szkoły Sebastian Dworakowski. Mistrzowie sztuki kulinarnej , wykorzystując sałatę lodową, pomidory koktajlowe, grzanki czosnkowe, grillowanego kurczaka, paprykę, kapary i ser parmezan, wykonali najsłynniejszą na świecie – sałatkę Cezar, którą serwowano z przygotowanym sosem. Krytyce konsumenckiej poddał się starosta Piotr Boiński , który wykonał sałatkę wraz z prowadzącym pokaz– informuje Elżbieta Gaca.

Potrawy, choć niezbyt popularne w tradycyjnym menu,  rozeszły się w mgnieniu oka. Był to dowód koronny, że wszystkim bardzo smakowały. Z takiego  sukcesu cieszyli się i młodzi kucharze, i nauczycielki , które   przygotowały uczniów : Beata Jaczewska i Joanna  Laskowska.

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki