W związku z występującymi na terenie Niemiec od połowy maja 2011 r. zachorowaniami wywołanymi skażoną szczepami Escherichia coli żywnością, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy zwraca się do mieszkańców o zachowanie środków ostrożności przy przygotowywaniu i spożywaniu warzyw.

Pałeczka okrężnicy (E. coli) jest powszechnie występującą bakterią, ale tylko niektóre jej szczepy mogą produkować szczególnie niebezpieczne toksyny, które wywołują ciężkie schorzenia u ludzi.

Szczep E. coli O104 STEC wywołuje zespół hemolityczno-mocznicowy (uszkodzenie naczyń krwionośnych w nerkach). Pierwszymi objawami są bóle brzucha, czasami wymioty, krwawe stolce.

Zakażenie przenosi się przez skażoną wodę, świeże warzywa (sałata, brokuły, pomidory, ogórki itp.), surowe mleko, sery z niepasteryzowanego mleka, bliski kontakt z osobą zakażoną i zakażonymi zwierzętami.

Zaleca się szczególną ostrożność przy przygotowywaniu i spożywaniu świeżych warzyw, szczególnie importowanych

Lek. med. Mirosław Grafiński, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Brodnicy przypomina o konieczności zachowania zasad higieny podczas przygotowywania i spożywania żywności, w szczególności świeżych owoców i warzyw, które będą spożywane na surowo. Przed poddaniem ich myciu powinny być namoczone, a następnie każda ich część powinna być dokładnie i wielokrotnie umyta.

Ponadto, biorąc pod uwagę możliwość przeniesienia się zakażenia z człowieka na człowieka drogą pokarmową, istotne jest zachowanie zasad higieny osobistej.

Szczegółowe informacje dot. zasad postępowania z żywnością wskazuje wydana przez Światową Organizację Zdrowia ulotka informacyjna „Pięć kroków do bezpiecznej żywności”, którą załączam, jak i wstępna ocena ryzyka sporządzona przez ECDC.

Więcej informacji na temat zakażeń i bakterii szczepu E. coli oraz środków ostrożności na stronach BIP Państwowej Powiatowej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej w Brodnicy .

Artykuł sponsora/partnera - zawiera lokowanie produktu/marki